Начало СВЯТ Гърция получава €72 млрд. за възстановяване, обяви премиерът Мицотакис

Гърция получава €72 млрд. за възстановяване, обяви премиерът Мицотакис

0
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис описа историческото споразумение на Европейския съюз като ”национален успех”, след като балканската държава ще получи около 72 милиарда евро за възстановяване от коронавируса, информират световните медии.

Днес успяхме да договорим много амбициозен отговор, отговор на шока, който пандемията предизвика на всички икономики, подчерта Мицотакис. Той поясни, че евросредствата ще бъдат внимателно разпределени в Гърция и с педантично планиране.

Ще инвестираме в полза на всички гърци, обеща той и натърти, че нямат намерение да пропиляват парите.

Гръцкият премиер съобщи, че страната му ще получи 19 милиарда евро в грантове и 12,5 милиарда евро в заеми, а общо ще има достъп до повече от 70 милиарда евро помощ.

Министър-председателят каза, че нито една държава няма право на вето и възможност за блокиране на средствата.

Според него цената за убеждаването на „Пестеливата четворка“ (Холандия, Австрия, Дания и Швеция) да приеме плана за възстановяване е съгласието да получат по-големи отстъпки за вноските си в бюджета.

Лидерите на 27-те страни членки постигнаха историческо споразумение от 750 милиарда евро за възстановяване от пандемията, отнела живота на 135 00 души в Общността.

Фондът за възстановяване, който е съставен от 390 милиарда евро безвъзмездна помощ и 360 милиарда евро заеми, ще бъде прикрепен към Многогодишната финансова рамка (2021-2027) от 1,074 трилиона евро. Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук