Начало НОВИНИ Очаква ли ни втора вълна на икономическа коронакриза?

Очаква ли ни втора вълна на икономическа коронакриза?

0

Световната икономика се намира в опасна точка. Опитите за рестартиране на активността, преждевременни или не, доведоха до увеличаване на случаите на коронавирус, особено в Европа, където преди това пандемията изглеждаше под контрол. От потенциалната ваксина, ако такава бъде създадена, ни делят месеци. Междувременно централните банки нямат голям капацитет, за да отговорят на по-нататъшен спад. Правителствата вече се притесняват от дълговете, които поеха, след като замразиха икономиките през първия етап на пандемията, пише Financial Times в редакционен коментар, цитиран от investor.

Независимо дали става дума за Хонконг, Австралия, Япония, Израел или Германия, страните, които изглежда, че бяха спрели разпространението на вируса, сега трябва да се справят или с втора вълна на национално ниво, или със спорадични регионални огнища. Само сравнително изолираният архипелаг на Нова Зеландия, който успя да потисне вируса и да се откъсне от останалия свят, достигна до нещо, което се доближава до пълната нормалност. Това беше седмицата, в която надеждите за кратко блокиране, последвано от бързо възобновяване на икономическата активност, бяха разбити веднъж завинаги.

Нанесените щети вече бяха значителни. Публикуваните в четвъртък данни за растежа на САЩ сочат най-големия регистриран спад в най-голямата икономика в света. Годишният срив от 32,9 на сто в БВП през второто тримесечие е три пъти по-голям от предишния следвоенен рекорд. В опит за отклоняване на вниманието Доналд Тръмп избра този момент, за да туитне, че САЩ може да се наложи да отложат президентските избори през ноември заради ненадеждното според него гласуване по пощата.

Европа също страда. Най-голямата й икономика, Германия, отчете 10,1% спад на брутния вътрешен продукт (не годишен) през същия период – най-големият, откакто Федералната република започва да води статистика през 1970 г. Испания и Франция се представиха още по-лошо, показаха данните от петък.

Както комисията за открития паричен пазар на Федералния резерв отбеляза в решението си за лихвите в сряда, прогнозата за икономиката сега зависи от напредъка срещу вируса. Въпреки че страните се опитват да отворят отново икономиките, новата нормалност ще продължи да включва мерки за социално дистанциране и предпазливи потребители. Евтините пари няма да могат да стимулират много потреблението и инвестициите, след като перспективата за допълнителни ограничения, които могат да бъдат наложени по всяко време, допринася за несигурността, пред която са изправени бизнесът и купувачите.

Това предполага, че правителствата ще трябва да продължат да заемат и харчат. Надяваме се, че евентуална втора вълна на блокиране на икономиката ще бъде по-малко вредна от първата, но също така ще изисква финансова подкрепа. Вирусът се опитва да се разпространява и много компании разработиха по-добри начини за запазване на дейността си, като същевременно поддържат засилени предпазни мерки. Градските центрове в Европа все още изглеждат като призрачни градове, но магазините в много отдалечени квартали, по-близо до местата, където живеят хората, процъфтяват без да причиняват експоненциален скок на заразените.

Бяха научени уроци за това как да се третира вирусът и да се предпазят най-уязвимите. Настоящият ръст на случаите в Европа се дължи най-вече на младите, които са най-склонни да пътуват и да се наслаждават на свободите си, като същевременно са по-малко податливи на най-лошите ефекти от Covid-19. Макар че пандемията не е преодоляна, реакцията на здравеопазването отбелязва напредък.

Блокажите забавиха, но не спряха коронавируса. Ще са необходими ваксина или друг медицински пробив преди икономиките да могат да се възстановят напълно. Дотогава правителствата ще се сблъскат с натиск да осигурят доходите на тези, които изолират и да помагат на компаниите, чиито приходи се сринаха не по тяхна вина. Борбата с коронавируса е изтощителна, като далеч не е приключила.

Цитирано от standartnews.

Предишна статияНационалният исторически музей с новооткрита изложба в Балчик
Следваща статияЗеметресение в района на Пазарджик

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук