Начало СВЯТ Гръцката армия е в повишена бойна готовност

Гръцката армия е в повишена бойна готовност

0

Гръцките въоръжени сили бяха поставени в бойна готовност след разполагането на турски военни кораби в Егейско море във връзка с военни учения, планирани за 10-11 август със стрелба в морската зона между гръцките острови Родос и Кастелоризо, съобщи гръцкият портал Armyvoice.gr, специализиран в темите за отбраната.

Според портала, поради излизането на турски кораби в морето, гръцките въоръжени сили обявиха тревога, отпуските бяха отменени, а военните повикани в техните части. Мобилизацията протича бързо, особено в гранични райони като сухоземната граница при Еврос и островите. Съобщава се, че самолетът, както и корабите и подводниците на гръцкия флот, които са на ключови позиции в Егейско море, са нащрек, пише БГНЕС.

Гръцките официални власти, според обичайната си практика, нито отричат, нито потвърждават новината.

В същото време, очевидно има голяма мобилизация от турска страна: десетки кораби от турския флот са разположени в райони между Родос и Кастелоризо в техните международни и териториални води. Armyvoice.gr се опитва да потвърди информацията, че Турция е дала команда на своите кораби, участващи в международни мисии, да се върнат към родните си брегове. От своя страна гръцкият телевизионен канал Open TV съобщи, че в момента 17 турски кораба са на най-важните позиции в Егейско море.

Отношенията между Гърция и Турция рязко се влошиха поради меморандума за разбирателство, подписан в края на миналата година от Анкара с правителството на Либия за разграничаването на морските зони между Турция и Либия. Според гръцкото външно министерство документът, който съдържа координати за действителното разграничаване на морския шелф и изключителните икономически зони на Турция и Либия, лишава гръцките острови, които са разположени между тях, от правото на континентален шелф и ИИЗ. Гърция счита меморандума между Турция и Либия за недействителен и нищожен.

Цитирано от БГНЕС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук