Начало БЪЛГАРИЯ 20 години лишаване от свобода на насилника, убил жена си

20 години лишаване от свобода на насилника, убил жена си

0

20 г. лишаване от свобода при първоначален строг режим наложи Варненският апелативен съд на 41-годишния Борислав Николов, който миналата година уби по особено жесток и мъчителен начин жена си Кремена.

Втората инстанция разгледа делото след протест на прокуратурата и жалби на защитата на подсъдимия и на родителите на жертвата. Всички страни бяха недоволни от решението на окръжните магистрати, които наказаха Борислав с 18 г. решетки и по 50 000 лв. кръвнина за майката и бащата на съпругата му.

Процесът е един от последните у нас, при който подсъдим за умишлено убийство се възползва от привилегията за намаляване на размера на наказанието. Според първоинстанционната присъда Борислав трябваше да лежи в затвора 12 г., а сега ще пребивава там 13 г. и 4 месеца – с цели 80 месеца по-малко от първоначалното наказание, наложено от апелативните магистрати. В мотивите си те посочват, че на 26 февруари 2019 г. – само ден след смъртта на Кремена, в сила е влязла промяна в НК, която квалифицира като по-тежко убийството, извършено в условията на домашно насилие.

Такова бившият моряк и служител в златарски магазин упражнявал над съпругата си цели 6 години, преди да я затрие. Още след сватбата им през 2013 г. между двамата започнали скандали, които нерядко приключвали с побой. Борислав налагал съпругата си, дори след като забременяла. 13 пъти през тези години тя търсила помощ на тел. 112. Служителите на реда отправяли предупреждения към насилника, а през 2017 г. два пъти му съставили и протоколи. След това обаче Кремена се отказвала да продължи процедурата, за да се защити от бъдещи прояви на агресия.

Накрая съпрузите взели решение да се разведат. Делото им било насрочено за 26 февруари 2019 г. Два дни по-рано Борислав отишъл в квартирата, за да си изнесе багажа. За пореден път се скарал люто с Кремена и я пребил. После повикал майка си, за да му помогне да си пренесе вещите. Двамата си тръгнали, оставяйки посинената съпруга сама. Кремена заключила вратата след тях, а малко по-късно разговаряла по телефона с Борислав, но призори на 25 февруари издъхнала от мозъчен кръвоизлив, причинен от нанесените тежки удари по главата.

Сутринта родителите й се разтревожили, тъй като не спазила уговорката да им се обади.  Майка й повикала полиция. Униформените разбили входната врата и се натъкнали на безжизненото тяло на Кремена.

Борислав е могъл и е бил длъжен да предвиди смъртния резултат от действията си, прецениха апелативните съдии. Затова те отхвърлиха искането на защитата му той да бъде осъден само за причиняване на телесни повреди, довели до смъртта на Кремена. ВАС уважи в пълен размер и гражданските искове на зачернените родители, на които убиецът трябва да заплати по 100 000 лв. Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

Предишна статияПървенец на випуск 2020 на Военноморското училище
Следваща статияБългария очаква днес решението на Борисов за оставка.Палатковия лагер отива пред Министерския съвет.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук