Начало БЪЛГАРИЯ Жители от добричко село се вдигат на протест заради липса на вода

Жители от добричко село се вдигат на протест заради липса на вода

0

Добричко село с над 1000 жители се вдигна на протест заради липсата на вода. Жителите на Дончево разказват – от години търпят несгоди с ниското налягане и честите аварии, но в последния месец са били оставени изцяло на сух режим.

Ганчо Колев има малка ферма за птици, където отглежда 14 000 кокошки-носачки. За да не затвори предприятието си, пълни цистерни от селските чешми в съседни населени места.

„Последния месец грам никаква вода да няма в това село, просто „чашата преля”. Затова са тук хората и си мисля, че няма да спрем, докато не се реши тоя проблем изцяло и завинаги, казва той.

Дончево е само на няколко километра от Добрич, затова много млади двойки са предпочели да отглеждат децата си в селото.

Росица Бонева работи в Дома за хора с деменция в съседното село Опанец, където са настанени 50 души, част от които лежащо болни.

„Хубаво, че в селото има чешма, носим вода за хигиената, знаете, че там трябва да се мие, да се дезинфекцира и т. н. Това е непосилен човешки труд, много литри вода!“, казва тя.

Директорът на ВиК Добрич признава, че в много населени места има проблеми с водата.

„Тук от 40 години никой нищо не е направил. Тук не е подменено нито едно трасе, една помпа нова не е поставена никъде! Имахме инсталирана мощност 200 киловата за 200 домакинства“, обясни изпълнителният директор на ВиК – Добрич Тодор Гикински.

Гикински съобщи, че вече са подменени 2 помпи, захранващи Дончево, а до края на годината ще бъде пуснато и ново водопроводно трасе.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук