Начало СВЯТ Още 2000 са задържани в Беларус заради протестите

Още 2000 са задържани в Беларус заради протестите

0

Още 2000 души са задържани на протестите в Беларус, започнали, след като властите обявиха победа за президента Александър Лукашенко с 80% гласове в негова полза.

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ вътрешното министерство в Минск. „Телеграм“ е основно средство за онлайн комуникация в момент, когато Беларус трети ден има проблем с интернет, а Лукашенко говори за „чужди кибератаки“.

Основният му противник на вота е в Литва от тази нощ, но междувременно два клипа с нейно участие, един с прочетен от лист призив, породиха различни мнения защо се намира там – дали е била принудена, или сама е избрала да напусне.

Две обръщения

Задържаните за двата дни демонстрации стават общо 5000 души. Щабът на основния противник на Лукашенко – Светлана Тихановская, съпруга на влиятелен (и в момента арестуван) блогър и обединителна фигура за двама други дисквалифицирани кандидати – не е призовавал към безредици, но бе обявил, че тя ще обжалва резултатите, защото не ги признава.

Днес обаче бе съобщено, че Тихановская, часове след посещение в ЦИК, при което бе изгубена връзка с нея, е напуснала страната и е отишла в съседна Литва.

Около заминаването ѝ се появиха въпроси. Лукашенко заяви, че е имало покушение срещу нея и е поставена под охрана. Малко след потвърждението, че тя е в Литва, представител на кампанията ѝ каза, че Тихановская е била принудена да замине. По-малко от час след това се появи и видеоклип, в който тя обяснява, че решението да напусне е било само нейно и че очаквала кампанията да я кали, а не да си остане „същата слаба жена“, а най-важното са децата ѝ (изведени в чужбина още преди изборите) и нито един човешки живот не бива да бъде жертван заради ставащото в страната:

Още час по-късно се появи следващо видео, този път от смятан за проправителствен канал в „Телеграм“, без уточнение кога и как е записан. Там Тихановская чете от лист, без да гледа към камерата (за разлика от предишното, където тя ясно излага мислите си през зрителите, макар трудно да сдържа емоцията си):

„Аз, Светлана Тихановская, благодаря на вас за участието в избора на държавен глава. Народът на Беларус направи своя избор. С благодарност и топлота се обръщам към всички граждани, които ме поддържаха през цялото време. Белоруси! Призовавам ви към благоразумие и уважение на закона! Не искам кръв и насилие. Моля ви да не се противопоставяте на милицията, да не излизате на площада, за да не излагате живота си на опасност. Пазете себе си и близките си.“

Противници на Лукашенко смятат, че Тихановская е била заставена да чете от листа.

„Бруталното насилие“ е неприемливо

Евросъюзът предупреди, че „бруталното насилие“ от последните дни в Беларус е неприемливо и че информацията на наблюдателите на терен (чужди не бяха допуснати) дава сериозни основания за съмнение в резултата.

ЕС обяви, че е започнал преглед на отношенията си с Беларус след изборите. Европейската комисия отказва да коментира дали свалените преди две години санкции трябва да бъдат наложени отново. „Ройтерс“ цитира говорител на комисията, според когото „целият набор от въпроси, свързани с отношенията между ЕС и Беларус, се преглежда в момента“ заради неблагоприятните събития, свързани с президентските избори.

Вчера върховният представител на ЕС във външната политика Жозеп Борел и еврокомисарят за разширяването Оливер Вархей осъдиха насилието над демонстранти и призоваха за ново преброяване на бюлетините.

Предишна статияВарна осъмна под блокадата на палатките
Следваща статияНарастват разходите за лечението на пациентите с химиотерапии

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук