Начало БЪЛГАРИЯ Нова апаратура ускорява PCR тестовете за COVID-19

Нова апаратура ускорява PCR тестовете за COVID-19

0

Медицинска лаборатория „ЛИНА” е оборудвана с нови апарати, свързани с диагностиката на COVID-19. Закупени са два автоматични екстрактора на нуклеинови киселини, които увеличават капацитета на лабораторията. По такъв начин се съкращава времето за обработка на пробите, а пациентите и насочващите ги лекари получават резултатите по-бързо. По-краткото време на изпълнение е предимство и в случаите, когато се изисква тест при пътуване, при постъпване на работа и други причини.

Проби за коронавирус се вземат в специално определени за целта манипулационни от обучени медицински специалисти. Най-подходящ е носогърлен секрет, който до началото на анализа се поставя във вирусологична среда и се съхранява при определена температура.

В първия етап вирусната рибонуклеинова киселина (РНК) се отделя от другите молекули, присъстващи в пробата – РНК екстракция. До скоро разполагахме с 2 екстрактора с общ капацитет 24 проби, които се нуждаеха от време за обработка 54 минути. Сега имаме още 2 нови екстрактора с общ капацитет 64 проби и време за обработка 30 минути. Така за около час апаратите могат да отделят нуклеинова киселина от 152 проби.

Във втория етап вирусната РНК се смесва с други компоненти и се поставя в PCR апарат. Ние разполагаме с 2 такива машини, които могат да поемат до 192 проби. Тук протоколът изисква около 2 часа и с това изследването приключва. Работният ден в генетичната лаборатория продължава 12 и повече часа. В извършването на анализите сме ангажирани двама лекари и двама молекулярни биолози”, споделя доц. Сашка Михайлова.

ЛИНА” е сред одобрените от Министерството на здравеопазването лаборатории за доказване на COVID-19.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук