Начало БЪЛГАРИЯ Христо Иванов заяви че ЕС умишлено си затваря очите за случващото се...

  Христо Иванов заяви че ЕС умишлено си затваря очите за случващото се в България

  0

  Доверието в ЕС като пазител на върховенството на закона е поставено на карта заради провала на Съюза да отговори на задълбочаващата се корупционна криза в България, смята лидер на реформистка партия, чийто поход срещу корупцията запали искрата на мащабни улични протести, случващи се всяка вечер в последните 5 седмици, пише Politico след интервю с Христо Иванов в статия, която препечатваме (преводът ѝ е на Демократична България).

  Христо Иванов, бивш министър на правосъдието, който в момента е лидер на антикорупционната партия “Да, България!”, настоява, че Брюксел и Берлин трябва да поемат отговорност за това, че са позволили завземането на българската съдебна система и други ключови институции от страна на олигархичната мафия.

  Иванов посочва, че, като смекчава мониторинга върху правосъдните реформи, докато в същото време подклажда корупцията с еврофондове, ЕС е отговорен за много от случващото се.

  “Ако ЕС не е способен да гарантира минимални стандарти за върховенството на закона в държава членка, която е слаба… като България, каква е ползата от него тогава?”, пита Иванов в интервю за Politico.

  Той добавя, че Европейската комисия, която се предполага да действа като гарант на договорите за Европейския съюз “умишлено си затваря очите за случващото се в България”, въпреки че еврофондовете са основно гориво на мафията. “Степента на превземане на държавата, до която се стигна в България, стана възможна само благодарение на леснодостъпния наркотик, какъвто са средствата от ЕС”, обяснява той.

  Мафията в България произхожда от тайните служби от времето на комунистическия режим и се възползва от немощния съдебен надзор от страна на ЕС, за да разшири влиянието си чрез проверени във времето тактики като заплахи и компромати.

  Европейските лидери запазват подозрително мълчание по въпроса за трупащите се доказателства, че една държава членка нагло нарушава демократичните и правни норми на Евросъюза и до този момент така и не са отправили критики към София по повод бруталните действия на полицията спрямо протестиращите срещу корупцията и по повод атаките срещу репортери.

  Иванов заявява, че Брюксел и Берлин си затварят очите за действията на българската мафия, защото министър-председателят Бойко Борисов, когото протестиращите виждат като посредник на злоупотребите, е ключов съюзник на Християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на сцената на Евросъюза. Брюксел и Германия също смятат едрия бивш бодигард за надежден съюзник в отношенията с Турция, казва Иванов.

  “Това е нещо много типично: една империя е в своя залез, когато позволи пограничната ѝ политика да се води от местни главатари”, посочва той. “Проблемът е, че безрезервната подкрепа за Борисов от страна на Германия и Европейската комисия подронват авторитета и продават твърде евтино политическия капитал на Европа и Германия. Те можеха да получат същото ниво на сътрудничество, без да са толкова безпринципни и без да деморализират българската общественост.”

  Иванов подчертава, че основните очаквания на българската общественост спрямо ЕС не са свързани толкова с европарите, които Борисов често парадира, че осигурява. Вместо това, казва той, хората искат ЕС да помогне на България да освободи завладяната си съдебна система, като в замяна на фондовете изисква истински напредък срещу корупцията.

  Иванов обяснява, че Борисов все пак е успял да очарова Меркел, чрез безрезервната си лоялност към нейната Европейска народна партия (ЕНП) и чрез действията си на будещия симпатии “глупак” по време на срещите на Европейския съвет. Той отбелязва с хумор, че според него Борисов сигурно ѝ напомня за любезния обслужващ персонал, който източногерманците са срещали при пътуванията си до българските плажове от ерата на социализма.

  “Той е услужлив като пиколо, с онзи специфичен балкански чар.”

  Говорител на партията на Борисов настоява, че “няма толерантност към корупцията в ГЕРБ или правителството. Министър-председателят Борисов многократно е заявявал, че няма да защити никой, който е обвинен в корупция.”

  Действително, Борисов обича да се представя като човека с чистите ръце, който успява да осигури непрепрекъснатия поток от евросредства, след като корупция в правителството на социалистите довежда до спирането им през 2008 г. Той е особено горд с магистралите, построени с европари по време на неговите мандати

  Балканско безредие

  При все че паралелната държава в България е мрежа със сложни взаимовръзки, Иванов и протестиращите фокусират вниманието си върху двама задкулисни играчи от етническата партия ДПС: Ахмед Доган, бивш лидер на партията и медийния магнат Делян Пеевски.

  Иванов провокира настоящата вълна от протести – най-голямата в последните 7 години – чрез предавана на живо акция, при която се вижда как Доган нелегално е окупирал и използва част от плажната ивица на България за свой щаб, и е пазен от Националната служба за сигурност, въпреки че няма публична роля в управлението на държавата.

  След акостирането на Иванов на плажа с гумена лодка на 7 юли, на Доган и Пеевски се налага да се откажат от своите бодигардове, а началникът на Националната служба за охрана е принуден да подаде оставка.

  Борисов отказва да предизвика Пеевски и Доган и протестиращите искат неговата оставка отчасти заради връзките му с дуото. Иванов описва споразумението за разделяне на властта в държавата така:”Борисов е цар през деня, Пеевски е цар през нощта”.

  Говорител на ГЕРБ настоява пред ПОЛИТИКО, че правителството и етническата партия ДПС не работят в коалиция.

  Най-голямото безпокойство засяга съдебната система, тъй като се появяват все повече свидетелства за това как тя е употребявана като инструмент за заплахи, изнудвания и изземвания от страна на държавата. Десетките хиляди протестиращи по улиците на София и други градове искат не само оставката на Борисов, но и на Главния прокурор Иван Гешев. И двамата дадоха да стане ясно, че няма да се поддадат.

  Парите спират в Брюксел

  Иванов подчертава, че ЕС не може да се преструва, че провалите във върховенството на закона в България са вътрешен проблем, особено след като страната е в подобно безредие поради неуспеха на “Механизма за сътрудничество и проверка” по отношение на съдебната реформа. Последните доклади на ЕК са озадачаващо позитивни, докато има все повече свидетелства, че превземането от страна на мафията се задълбочава.

  “Това не е вътрешен въпрос, защото най-голямата, най-леснодостъпната корупция се случва с европейски средства”, казва Иванов, добавяйки, че безотчетността на България в рамките на Евросъюза има значителни последствия за единния пазар, особено в комбинация с проблеми като контрабандата, организираната престъпност и тероризма.”

  “(Корупцията в България) е въпрос на финансов интерес и национална сигурност за всеки гражданин на ЕС… Може да дойдете на почивка в България и лично да станете жертва на липсата на върховенството на закона; може да имате бизнес в България и той да бъде откраднат от Вас.”
  Иванов подава оставка като правосъден министър през 2015 г., когато опитите му да прокара съдебна реформа в правителството на Борисов са осуетени. Той подчертава, че не е получил подкрепа от ЕС.

  “Моето решение да стана министър не беше основано на илюзията, че Борисов иска реформа. Исках да видя, ако има истински реформатор в Министерството на правосъдието, ще има ли европейска подкрепа за мен? Изводът ми недвусмислено беше, че такава липсваше от страна на г-н (Франс) Тимерманс, който беше отговорен като първи вицепрезидент на Комисията.

  “Имаме доста опит в това да опитваме да привлечем вниманието на компетентните институции към злоупотребите с еврофондове, а те са изключително щедри към България. Някой в Берлин си е направил цинична сметка: един милиард повече или по-малко, на кого му пука? Докато успяваме да купуваме подкрепата на Борисов и го крепим стабилен… на кого му пука за някакви си “рушвети”?”

  В отговор на критиката на Иванов към Механизма за сътрудничество и проверка, Европейската комисия твърди, че България е осъществила “достатъчен” прогрес в съдебната реформа, съответстващ на поетите ангажименти при присъединяването към ЕС, но все пак има нужда от постоянно прилагане на реформи по отношение на независимостта на съда и борбата срещу корупцията.

  Сега Иванов настоява за нов опит за съдебна реформа чрез избори, най-късно следващата пролет, който той се надява, че ще бъдат фокусирани върху сериозна съдебна реформа.

  На фона на протестите изглежда се разразява и война между олигарсите. Гешев и прокурорите се бият в гърдите, че повалят корумпирани магнати, докато в същото време олигарси и други бизнесфигури, взети на прицел от прокуратурата, излизат с истории за изнудване и заплахи. В опит да подкопае легитимността на протестното движение, лагерът на съдебната система обвинява олигарсите, в които се е прицелил – като казино барона Васил Божков “Черепа” – че финансират демонстрантите.

  За Иванов, това хвърляне на кал сред елита е знак, че олигархичната система приближава своя край.

  Предишна статияБрюксел въвежда задължително носене на маски на всички обществени места
  Следваща статияПравителството даде плаж в Обзор за 20 години на фирма, свързана с ВИС

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Напишете коментар!
  Моля, въведете името си тук