Начало БЪЛГАРИЯ Държавата отстъпила на Доган пристанището на ТЕЦ “Варна“ до 2054 г.

Държавата отстъпила на Доган пристанището на ТЕЦ “Варна“ до 2054 г.

0

Държавата е предоставила на почетния председател на ДПС Ахмед Доган за безвъзмездно ползване до 2054 г. кея и съоръженията на пристанището в ТЕЦ „Варна“, които са публична държавна собственост, пише „Дневник“ и публикува част от документите.

Максималният срок публична държавна собственост да бъде отдадена на концесия срещу съответните такси е 35 г. Дали Доган ще плаща за кейовата стена и съоръженията в пристанището не е известно.

В документацията за предоставянето на пристанището на централата за безвъзмездно ползване от дружеството но Доган то е наречено „ТЕЦ Езерово“. За експлоатацията му е създадена компанията „Пристанище ТЕЦ Езерово“ ЕАД. Акциите му притежава еднолично от „ТЕЦ Варна“ ЕАД, което е еднолична собственост на „Сигда“ ООД. В нея 70% от дяловете са на Ахмед Доган. Останалите 30% са поделени между сина и дъщерята на бившия транспортен министър при Орешарски Данаил Папазов.

В началото на 2019 г. министрите на транспорта и на регионалното развитие Росен Желязков и Петя Аврамова са подписали съвместна заповед, с която разрешават изработването на „генерален план на пристанище за обществен транспорт с регионално значение „ТЕЦ Езерово“. Той включва – подробен устройствен план – план за регулация и застрояване за пристанищната територия, както и парцеларен план за пристанищната акватория.

В заповедта е записано, че към преписката, образувана по заявлението за инвестиционно намерение на „ТЕЦ Варна“, служебно е присъединено писмото на генералния директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ от 14 ноември 2018 г., „съдържащо изрично волеизлияние, че държавното предприятие, в качеството на лице, упражняващо правото на публична държавна собственост върху имоти, които съставляват част от територията на пристанище „ТЕЦ Езерово“, както и върху разположените в този имот елементи на пристанищната инфраструктура, не възразява срещу разглеждането и произнасянето по инициативата на „ТЕЦ Варна“ ЕАД за разширение и модернизация на пристанището“.

Така генералния директор на „Пристанищна инфраструктура“ Ангел Забуртов е декларирал, че е съгласен частната компания „ТЕЦ Варна“ да се разпорежда с публичната държавна собственост, без тя да е отдадена на концесия или под наем – пише „Дневник“.

Между компанията на Доган „ТЕЦ Варна“ и „Пристанищна инфраструктура“ е сключено и „Рамково споразумение за партньорство“ с мотива, че бъдещото пристанище трябва да бъде разположено и върху имот публична държавна собственост – кейова стена и съществуващите върху нея пристанищни съоръжения.

поред Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ няма право да извършва пристанищна дейност, както и да влиза в съдружия с пристанищни оператори. На държавното предприятие е забранено да извършва морско-технически услуги, влачене или тласкане, швартоване, снабдяване на корабите с вода, телефон и електрическа енергия, приемането и обработването на отпадъци, обработката на товари, поща и т.н. Но през октомври 2019 г. министърът на транспорта Росен Желязков подписва удостоверението за експлоатационна годност на пристанище „ТЕЦ Езерово“ със срок от 35 години. В този документ като собственици на пристанището са посочени Република България и „Пристанище ТЕЦ Езерово“ ЕАД, което е упоменато и като единствен пристанищен оператор. В това удостоверение държавата, в лицето на предприятието си „Пристанищна инфраструктура“, е поела ангажимента да снабдява корабите, които ще акостират в порта на Доган, с вода, електроенергия и всички необходими комуникации. Според инвестиционния план на пристанище „ТЕЦ Езерово“ годишно там ще бъдат обработвани по 8 млн. тона товари. Това е близо 80% от оборота на товари, който преминава през държавното „Пристанище Варна“.

Ахмед Доган

Предишна статияБНБ пуска нова петолевка на 4 септември
Следваща статия73% от хората напускат работа заради ниска заплата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук