Начало НОВИНИ Правителството обявява мерки на мерките

Правителството обявява мерки на мерките

0

Пълно объркване цари при обявяване на мерките на правителството – някои неща вече са предвидени в бюджета, други са били приети и сега им идва времето за изпълнение. От многото въпросителни не е ясно кое е реалност и кое пропаганда.

Това се разбра от думите на финансиста и бивш зам.-министър на финансите Любомир Дацов пред БНР.

„Така се получава усещането, че се обявяват мерки на мерките и пари на парите, които, ако погледнете бюджета, и реално това, което достига до фирмите и гражданите – между говоренето и реално изпълненото има огромна разлика“, бе категоричен той.

Според финансиста българското правителство няма адекватна оценка за ситуацията.

„Ако вземем последните мерки от онзи ден, които бяха обявени, че се дават допълнителни пари – те бяха така обявени, че човек остава с впечатление, че това са допълнителни пари. Като гледам разбивката на тези мерки, не съм съвсем сигурен, че това е така. Защото например парите, които се дават за ремонт на 160 училища, в момента ако погледнете, параграф 20 от бюджета предвижда още от миналата година, че в рамките на следващите 3 г. трябва да бъдат заделени около 210 милиона, по 70 милиона годишно. Но това означава, че цялата програма от 210 млн. в момента се търгува за ремонт на училища и изграждане на нови детски градини. Тоест това допълнителни пари ли са или са пари, които се освобождават в рамките на тази програма текущо? Същото нещо е за обявената покупка на нови линейки за спешна помощ“, даде пример той.

Дацов допълни, че сред толкова много въпросителни е трудно да се разбере кое е пропаганда и кое се очаква да има реален ефект върху икономиката.

„Към момента в бюджета някакви ефекти от тези допълнително раздавани пари не може да се видят. В Закона за държавния бюджет е предвидено средно около 7% от разходите на бюджета да бъдат по-големи, отколкото миналата година. Към момента тези разходи са около 3.3%. Тоест темпът на изменение е два пъти по-нисък, отколкото оригинално е предвидено с държавния бюджет. Харчи се в момента по-малко. Ако погледнете капиталовите разходи – няма нещо по-различно от миналата година“, отбеляза още финансистът.

Според него продължава да има превишаване на бюджета с около 1.6 млрд. – „тоест ние дори не сме стигнали до нулата, тъй че в момента правителството разполага с огромна гъвкавост и достатъчно средства, за да въздейства на кризата, но не го прави“. Дацов е категоричен, че това е основен проблем.

Нещата с отражението на пандемията от коронавирус върху икономиката според него не са толкова черни, колкото изглеждат. Финансистът обясни, че в България традиционно има забавяне в проявлението на кризата, тъй като тя идва от големите западни икономики, а ние като малка и силно отворена икономика зависим от външната търговия с тези държави.

Предишна статияИзраел отваря въздушните граници с няколко страни
Следваща статияПотушен е пожарът, който възникна край Хасково

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук