Начало СВЯТ Турска подводница е навлязла в гръцки териториални води

Турска подводница е навлязла в гръцки териториални води

0

Турска подводница се е приближала до нос Сунион в столичната област Атика, на 70 км от Атина, навлизайки в гръцки териториални води, съобщи днес гръцкият специализиран сайт във военна проблематика armyvoice.gr, цитиран от БТА.

По данни на сайта турска подводница тип 209 е била засечена от гръцки хеликоптер, когато прекосила пролива Кафирефс между островите Евбея и Андрос, и се приближила към област Атика. Фрегатата „Саламис“ е засекла турска подводница западно от остров Родос, а друга се намирала в района на остров Карпатос.

Сайтът посочва, че в тази връзка във военноморските сили на Гърция е обявена тревога, а от днес сутринта хеликоптери „претърсват“ с хидролокатори за подводници Егейско море. Гръцкият портал съобщава, че в Егейско и в Средиземно море, далеч от границите на зоната, обявена от Турция с международно навигационно съобщение Навтекс, се намират между 6 и 8 турски подводници, „които участват в операции, опитвайки се да достигнат бреговата линия на Гърция“.

Официално потвърждение на тази информация няма. Според изданието Турция се опитва да създаде условия за военен инцидент с Гърция, за да принуди Атина да преговаря за морските зони при турски условия.

„Напрежението в Егейско море става опасно, след като съюзниците (от страните от ЕС) галят слуха на Ердоган“, посочва Armyvoice.gr и отбелязва, че под натиск на Германия дори не е било прието решение за осъждане на турските провокации на вчерашния извънреден Съвет на ЕС по външни работи. Отношенията между Гърция и Турция се обтегнаха заради обявените от Анкара намерения да прави проучвания за газ и петрол в морски район около гръцки острови в Средиземно море, който и двете страни смятат за свой континентален шелф.

В понеделник Турция издаде Навтекс /навигационно съобщение за морска безопасност, което се счита за предупредителна нота в морската практика/ за кораба „Оруч Реис“. Според съобщението корабът ще извършва сеизмични проучвания в средиземноморската акватория на Турция до 23 август. Турция се разгневи на споразумение, подписано на 6 август между Гърция и Египет, с което се определят изключителните икономически зони на двете страни. Съдейки по карта, която се появи в гръцките медии, зоните, определени със споразумението за демаркация между Гърция и Египет, се пресичат със зоните, които Турция и Либия обявиха за свои с меморандум за разграничаване миналата година. Атина смята, че този меморандум няма юридическа сила.

цитирано : Petel.bg

Предишна статияПрезидентът: Отговорът е твърдо “не“ (Видео)
Следваща статияЦветанов: Не съм очаквал, че в рамките на година и половина ГЕРБ ще бъде такава трагедия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук