Начало НОВИНИ Доц. Мангъров: За да се открие един заразен, се харчат 3 000...

Доц. Мангъров: За да се открие един заразен, се харчат 3 000 лева, а медицинска сестра получава 700 лева

0

„Най-важното – да се спре с това безсмислено правене на тестове. Всеки ден се дават по 600 000-700 000 лв. за PCR тестове, с които се доказват около 200-300 души. Тоест, цената на това да се открие един заразен с коронавирус индивид е около 3 000 лева. Ние даваме 3 000 лева, за да открием, че някой, на когото в огромната част от случаите му няма нищо, е положителен за COVID-19. Какъв е смисълът на цялата тази работа? Ако хората са болни, те трябва да влязат в болница. Ако не са много болни – да си останат вкъщи. Но всички останали трябва да живеят, да работят и да учат нормално и да спрем да се изследваме. Много по-добре е парите, които се дават за тестове, да отидат за заплати. Една медицинска сестра получава 600-700 лв. заплата, в същото време, за да установим един положителен за коронавирус човек, ние даваме около 3 000 лева всеки божи ден. И като намерим някой положителен, го затваряме, затваряме фирмата, фабриката и това води до допълнителни щети. Просто няма никакъв смисъл, това е безумие.“, заяви в интервю за Трафик Нюз доц Мангъров

 Как анализирате ситуацията с коронавируса в България?

– Нищо особено не се случва. Откакто нещата започнаха, през март, досега процентът на положителните тестове е един и същ. Доколко те са верни и доколко положителните са новооткрити, а не са на хора, които лежат в болниците и им се правят контролни проби, това никой не може да каже. Интензивните също са сравнително еднакъв брой хора. Хоспитализираните са доста повече, но поради факта, че болниците са търговски дружества и трябва по някакъв начин да се издържат, те са заинтересовани всички положителни да ги вкарват в болница. Независимо дали имат нужда от това.

– Но смъртните случаи се увеличиха, ежедневно се отчитат по 7-8, дори над 10 починали.

– Повечето са възрастни, с куп придружаващи заболявания. Не трябваше да се гонят хора във фабрики и заводи, които са здрави и да се заразят, няма да им стане нищо, а се изпуснаха случаите в домовете за стари хора. Там опасността някой да се зарази и да му се случи нещо лошо е много по-голяма.

За тези близо шест месеца вече в страната са починали около 60 000 души от всевъзможни други заболявания. От или с коронавирус са починали 480 души, или по-малко от 1%. За какво увеличаване на смъртността става дума? Имаме ли нов вирус, със сигурност хора умират със или от него, в повечето случаи със. Но в никакъв случай не може да се говори за някакъв мор, освен ако не искаме да виждаме нещата по този начин.   

– Какво мислите за създадената в Русия ваксина срещу COVID-19?

– Твърде малко е известно за тази ваксина. Ако тя е направена, това е едно много сериозно постижение. Но за да бъде вкарана една ваксина в масова употреба, като оставим настрана всички стремежи за показване на превъзходство, на величие, тя трябва да бъде добре изпитана. Което все още няма как да бъде направено просто защото сроковете за това са твърде малки. Най-вероятно това ще стане в движение.

Но неслучайно една от най-големите фирми – „Астра Зенека“, получи от Европейската комисия правото да бъде освободена от юридическа отговорност за евентуалните ваксини срещу COVID-19, които тя ще произведе. Това означава, че каквито и нежелани реакции да се получат след прилагането на една такава ваксина, която в случая с „Астра Зенека” още не е направена, фирмата ще бъде освободена от отговорност. В страна като Русия, където очевидно ваксината се произвежда от държавата, е много трудно държавата да бъде съдена и да й бъде търсена някаква отговорност при евентуални нежелани постваксинални реакции. 

 

Trafficnews

Предишна статияДвама са загинали при катастрофа във Видинско
Следваща статияПроф. Близнашки: БСП се опита да се закачи на протеста, Радев не знае как е писана Конституцията

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук