Начало БЪЛГАРИЯ Предстои ремонт на Варненската катедрала

Предстои ремонт на Варненската катедрала

0

Предстои ремонт на покривното пространство и куполите на Катедралния храм „Успение Богородично“ във Варна. В предстоящите дни ще бъде открита строителната площадка, с което официално ще бъде поставено началото на ремонтната дейност, обявиха от  Варненска и Великопреславска митрополия.

На днешния 18 август, когато Българската православна църква чества успението на свети Йоан Рилски Чудотворец, бе отслужена света Литургия в храма, а след това и  водосвет за благословение на ремонта.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан се обърна с призив към всички жители на град Варна „да бъдат съпричастни, да бъдат търпеливи, да бъдат спокойни и да не се притесняват от онова, което ще има да се случи като ремонтна работа, тъй като тя е свързана с поставяне на ограда и скеле, което ще бъде поетапно премествано.“

Оскеляването на храма ще започне от западната и южната страна. Митрополит Йоан изтъкна още, че предстоящият ремонт е предизвикателство поради големия му обем и продължителността му, минимум една година.

Под влияние на времето цялата покривна конструкция на храма се нуждае от основен ремонт. Покривните ламарини са изгнили и не спират дъждовната вода. Тя се просмуква в стените и унищожава стенописите на храма. В резултат от активната дейност в храма в последните десетилетия е възникнала необходимост от предприемане на действия по отстраняване на някои проблеми, главно в покривната зона, обхващаща куполите, скатните покриви и каменните корнизи и фронтони под тях.

Ремонтните дейности са външни и те няма да попречат на молитвения живот на енорията и всички посещаващи варненската катедрала, отбеляза митрополит Йоан.

Тази година катедралният храм „Свето Успение Богородично“ във Варна става на 134 години. Храмът, представляващ трикорабна базилика с внушителни размери, е завършен през август 1886 г. Църквата е с размери 35 х 35 метра.

Най-голямата църква в морската столица е втора по височина в страната, след катедралния патриаршески храм „Свети Александър Невски“ в София. Камбанарията на варненския храм се извисява на 38 метра.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук