Начало НОВИНИ Томислав Дончев: Промените в Конституцията удовлетворяват исканията на обществото

Томислав Дончев: Промените в Конституцията удовлетворяват исканията на обществото

0

Промените в Конституцията не са направени, за да се потуши напрежението. С тях и с готовността на министър-председателя да подаде оставка удовлетворяваме исканията на обществото. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

Машинното гласуване е правилната стъпка, допълни още той.

Според Дончев оставка на премиера е най-полезният ход независимо дали ще бъде свикано Велико Народно събрание, каквато заявка даде Борисов по-рано.

Трябва да се промени начинът, по който функционира демокрацията – няма как след низ от напрежение промените да са само персонални, каза той.

Той уточни, че промените са направени като отговор на всички искания не само последните няколко месеца. „Част от тези коментари са били под формата на плакати на протести преди 7 или 8, или 10 години. Позволявам си да ви напомня, че дебат доколко тази Конституция съответства на нивото на развитие на страната, на демократичните очаквания, има почти веднага след създаването й. Тя е създадена преди 30 години“, каза още Дончев.

Вицепремиерът коментира и участниците в изписването на комисията. По думите му част от Министерския съвет е участвал ако не в изписването, то в редакцията на текстовете. Той уточни, че министър Данаил Кирилов и вицепремиерът Захариева също са взели участие в подготовката на проекта за нова Конституция. „Странно би било министър на правосъдието да няма нищо общо с проекта за промени в Конституцията, каквито и коментари да има. Той не е имал ангажимента да качва част от текстовете във „Фейсбук“. Екип от външни, вътрешни експерти, както казах и членове на Министерски съвет работиха текстовете“, изтъкна той.

Томислав Дончев изтъкна, че има всякакви мнения, включително противоположни. „В крайна сметка как ще изглеждат промените в Конституцията ще се произнесе ВНС. Това е рамката, това е предложението, то може да бъде конкретизирано и обогатявано. Доколкото не съм юрист съм запознат. Имал съм възможност да коментирам, да изразявам позиция“, каза още Дончев.

Дончев заяви, че полицията се опитва да бъде навсякъде, където има нужда от нея, но и този ресурс не е безкраен.

Предишна статияЧаст от южните квартали на София остават без вода днес
Следваща статияИво Христов: Само протестът може да спре узаконяването на диктатурата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук