Начало БЪЛГАРИЯ Конституцията на ГЕРБ е писана от хора, които не познават основни положения

Конституцията на ГЕРБ е писана от хора, които не познават основни положения

0

Сегашната Конституция имаше преамбюл, определящ държавата ни като демократична, правова и социална. Такъв вече няма да има според предложенията, смята Симона Велева

Проектът на ГЕРБ за Конституция е писан от експерти, които не са конституционалисти и в него има такъв тип грешки, в които се вижда, че не се познават основни положения на конституционното право. (…) Недоволството към определено управление не е фактор, който да предопределя изцяло нова Конституция. Това заяви докторът по конституционно право Симона Велева. За „Тази сутрин“ тя коментира предложенията на ГЕРБ за конституционни промени и евентуалните рискове, които се крият в новите текстове.Сегашната Конституция имаше преамбюл, определящ държавата ни като демократична, правова и социална. Такъв вече няма да има според предложенията.Велева отбеляза, че преамбюлът е важен и беше категорична, че всеки един проект трябва да има основните постулати, въз основата, на които ще бъде приет.

„Това, че България е демократична, социална и правова държава не са пожелателни характеристики. Всяка една дума в Конституцията тежи много“, смята тя.
Велева обясни, че не е случайно обстоятелството, че основните права са винаги в началото на Конституцията. В новите текстове обаче главите са разместени.

„Посланието не е положително, защото показва неуважение към правата, макар че те в своята същина не са променени“, допълни тя.Сред предложенията фигурира и правото на съдии и прокурори да имат законодателна инициатива.

„България е парламентарна република, в което правителството управлява с подкрепата на парламента. При прокурорите и съдиите, които са на експертен принцип, това те да могат да определят политиката на държавата в сферата на медиите, здравеопазването и образованието е въпрос, който автоматично отменя независимостта им. По този начин се нарушава разделението на властите. Никъде по света не съм виждала съдът да има право на законодателна инициатива“, подчерта тя. Според нея прокуратурата няма място в политиката.
По думите ѝ фигурата на президента като обединител на нацията и като еднакво отдалечен от всички власти е такава, че той трябва да бъде арбитър и да присъства принципът „властта да възпира властта“. Това при държавния глава се случва през налагането на вето.

Предишна статияГешев: Ще засилим действията срещу всички, които тровят децата ни. Особено около училищата
Следваща статияКолите стават по-тежки, но разхода на гориво се намалява

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук