Начало БЪЛГАРИЯ Марешки първи се врътна пред ГЕРБ: Сега е моментът за свикване на...

Марешки първи се врътна пред ГЕРБ: Сега е моментът за свикване на ВНС

0

Очаквано лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки първи се врътна и клекна пред ГЕРБ за ВНС, въпреки, че преди няколко дни първи се обяви против идеята на управляващите за свикването му.

„Сега е моментът за свикване на ВНС, но да бъде приет закон за изцяло мажоритарни избори. Тази теза защити пред БНТ лидерът на „Воля“ и зам.-шеф на НС Веселин Марешки.

Само преди 5 дни той обяви пред БНР, че Велико Народно събрание е „абсолютно ненужна конструкция“, тъй като Конституцията може да се променя и от обикновено Народно събрание.

„Считам за голямо губене на време, особено в този момент, в който държавата има нужда от работа всеки един ден за справяне с последиците от пандемията и за развитие на държавата, ние да губим време в преминаване през едно Велико Народно събрание“, заяви Марешки в предаването „Хоризонт за вас“ миналия петък и допълни, че партията вероятно ще гласува против свикване на Велико Народно събрание, но с уточнението, че очакват да видят конкретните предложения.

Днес той е на обратното мнение – промените не трябва да засягат броя на депутатите, а да бъде приет законопроект за изцяло мажоритарни избори и да бъде забранено на всички, които в момента са на политически постове, отново да бъдат избирани за депутати и министри.

„Аз мисля, че българите не се интересуват от количеството народни представители, а се интересуват от качеството. Защото, ако днес направим ВНС и изберем 120 негодници и утре държавата се срине още по-тежко, после ще правим ВНС, за да изберем 360 народни представители“, каза Марешки.

Марешки определи блокадите на протестиращите като „извращения“ и настоя институциите да си свършат работата, за да не позволяват блокирането на кръстовища. Поиска също така да бъде потърсена наказателна отговорност на Мая Манолова, Румен Радев, Христо Иванов и „Отровното трио“, тъй като смята, че те настройват хората едни срещу други.

Позицията на Марешки не е изненада. През цялото време на този парламент той е патерицата на управляващите. Марешки е с шест свалени имунитета и три повдигнати обвинения, за които прокуратурата услуживо забравя.

Припомняме, че още през 2017 година главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Веселин Марешки и още двама депутати от партия ВОЛЯ заради заплахи към собственици на аптеки.

Разследващите са събрали доказателства, че от есента на 2012 г. до края на 2015 г. в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София Марешки е заплашил 7 собственици на аптеки с увреждане на имущество и други противозаконни действия с тежки последици за тях.

Целта на Марешки е била да принуди собствениците на аптеките да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях дружества на дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки или прекратят търговската си дейност. В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти.

Доказателствата сочат, че Марешки е заплашвал собствениците на аптеки, че чрез целенасочен административен натиск – чрез извършване на тенденциозни проверки от негови приближени служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си.

Срещу Веселин Марешки вече се води съдебен процес за изнудване и нанасяне на телесна повреда на общински съветник във Варна, който е прекратен заради депутатския му имунитет.

Заради това поведение на Марешки доверието в партия ВОЛЯ се срина и по всички социологически изследвания тя има в момента 1-2 %, което я изхвърля от парламента при следващи избори.

Предишна статияБащата на починалия абитуриент Христо Денев: Нека с молитви прогоним дяволите от болниците
Следваща статияПрезидентът ще участва в отбелязването на 143 години от Шипченската епопея

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук