Начало БЪЛГАРИЯ Президентът ще участва в отбелязването на 143 години от Шипченската епопея

Президентът ще участва в отбелязването на 143 години от Шипченската епопея

0

На 22 август президентът Румен Радев ще участва в отбелязването на 143 години от Шипченската епопея. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От 11.00 часа държавният глава ще изкачи стъпалата към Паметника на свободата на връх Шипка заедно с гражданите, които ще отдадат почит пред подвига на българските опълченци и руските воини.

Около 12.00 часа президентът Румен Радев ще произнесе слово по случай отбелязването на 143-годишнината от Шипченската епопея.

Граждани от няколко общини се организираха и осигуриха безплатен транспорт до върха. Те са поканили и президента, който по традиция е патрон на чествания.

На 12 август областната администрация отмени националното честване на 143-годишнина от епичните боеве на Шипка, заради ковид-кризата.
„Заради епидемичната обстановка в страната се отлага официалното отбелязване на 143-годишнината от епичните боеве на връх Шипка. Национално честване „Шипченска епопея“ е едно от най-масовите ежегодни събития в страната. В организацията му участват местни и държавни институции, културни и неправителствени организации. На честването се събират хиляди посетители от страната и чужбина. Тази година обаче то няма да се състои. Това съобщи Цветомира Иванова от Областната администрация.

„Ние, организаторите, ангажирани с провеждането на тези тържества, ясно осъзнаваме риска, който COVID-19 представлява за здравето и живота на хората“, се казва в съобщението.

От Областната администрация информираха, че следят епидемичната обстановка, която продължава да е все така динамична и са се съобразили с препоръка на Областния кризисен щаб за превенция на разпространението на коронавируса в Габровска област.

Организаторите посочват, че всички масови прояви, които предизвикат струпването на много хора на едно място, без да могат да се спазват мерките за дистанция, макар и на открито, са планирани за 2021 година.

От Областната администрация призовават гражданите, които ще се поклонят пред Паметника на свободата, към опазване на личното и общественото здраве.

Предишна статияМарешки първи се врътна пред ГЕРБ: Сега е моментът за свикване на ВНС
Следваща статияГешев: Ще засилим действията срещу всички, които тровят децата ни. Особено около училищата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук