Начало БЪЛГАРИЯ Колите стават по-тежки, но разхода на гориво се намалява

Колите стават по-тежки, но разхода на гориво се намалява

0

Мощността скача повече от два пъти за 50 години

Повече обем за пътници и багаж

Kолко бързо се развиват леките коли показва едно кратко сравнение между два идентични модела, между които стои разлика от 50 години. Преди половин век излиза комбито Seat 1430 – перфектният семеен и бизнес автомобил за Испания по онова време. Неговият далечен наследник Seat Leon Sport Tourer пренася идентични качества в съвременната действителност.

Моделът Seat 1430 е дериват на Fiat 124, тъй като тогава италианският концерн контролира испанската марка. Докато днешното комби Seat Leon е технически близнак на Golf, защото Seat е част от концерна Volkswagen. Голяма е разликата в консумацията на гориво. Преди 50 г. са нужни 11,4 л за изминаване на 100 км, а сега – 4,6 л, въпреки че тежестта на превозното средство се е увеличила от 945 кг до над 1300 кг. Реално теглото е пораснало с 40%, а консумацията на гориво е намаляла с 60%.

Има голяма еволюция и в размера на автомобилите. Преди 50 г. комбито на Seat e 3 см по-високо и само 1 см по-дълго от лимузината, докато днес комбито е с 27 см по-дълго. Маневреността също е издигната на далеч по-високо ниво благодарение на сензори, камера за заден ход, наблюдение на мъртва зона и система за автоматично паркиране.

Някога голяма част от багажника е бил зает от резервната гума, а днес той има голям капацитет с вместимост 620 л. Резервоарът за гориво преди половин век е побирал 39 л и с едно зареждане пробегът е бил по-малко от 350 км. Днес подобни дистанции се изминават и от електромобили. Двигателят с обем 1438 куб см, откъдето идва и името на модела Seat 1430, генерира мощност 70 к. с. Съвременното комби разполага с мощност 150 к. с. от почти същия работен обем – 1498 куб. см.

Предишна статияКонституцията на ГЕРБ е писана от хора, които не познават основни положения
Следваща статияАлексей Навални е приет в болница след отравяне

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук