Начало БЪЛГАРИЯ Николай Младенов: Дебатът за нова конституция е истеричен

Николай Младенов: Дебатът за нова конституция е истеричен

0

Дебатът за нова конституция стана истеричен, заяви Николай Младенов, спряган за следващия премиер на България, пред Нова телевизия . Той e бивш военен министър и дипломат номер 1, специален координатор за Близкоизточния мирен процес към ООН.

Не искам политическата криза да стане междуинституционална, категоричен е той.

В България хората имат много неща, заради които да протестират като бедността и корупцията. Кризата не трябва да се превръща в институционална криза. Кризата навсякъде е много сериозна. Трябва да има рестарт на политическата система на България. Имаме нужда от много сериозен институционален дебат, където всички страни се чуват. Позициите трябва да бъдат формулирани много ясно от всяка политическа партия, подчерта Николай Младенов.

„Запознах се с позицията на ГЕРБ за промени в Конституцията, не съм участвал в писането им. Според мен трябва да има много по-радикални промени. Трябва да се напише преамбюл на Конституцията,  които да отразява вижданията и мечтите ни. Виждаме предложенията на ГЕРБ, но искам да чуя и вижданията на другите политически партии. Не разбирам обаче подходът им за искане на оставка, без да кажат какви са предлаганите от тях промени“, заяви още Младенов.

Попитан дали е време за промяна на Конституцията точно сега, Младенов заяви че всички трябва да се възползват от това, че темата е влязла в обществения дебат. „Ако обаче тя бъде пропиляна – не е ясно кога ще се появи пак такава възможност. Имаме шанс да погледнем дългосрочно накъде искаме да отидем“, смята още той.

За мен има нужда от по-радикални промени. Трябва да се погледне по-сериозно и към парламента – не само към намаляването на броя на депутатите. Например не трябва ли министрите първо да бъдат избирани за депутати, предложи Младенов. 

Той отбеляза, че трябва да се погледне функционирането на цялата съдебна система.

„Ако наистина искаме рестарт на политическата система, който да промени българския парламентаризъм, съдебната система и функционирането на институциите, има нужда от много сериозен конституционен дебат”, допълни Николай Младенов. 

„Този дебат е закъснял, но той трябва да се състои в спокойна среда, в която всички мнения се чуват”, категоричен бе той. 

На въпрос дали е изход оставката на Борисов  от политическата криза в страната, той заяви, че не е.

„Изходът от политическата криза е един спокоен диалог. Ако го започнем сега, той може да отиде и по-натам във времето. Инстинктивно всеки българин знае какво иска да се промени в нашата страна. Нека да го има този диалог. Моят апел е всички да седнат на масата и да поговорят за бъдещето на България, но това трябва да се случи спокойно, ако не – политическата криза ще продължи. Надявам се президентът и премиерът да могат да седнат на една маса, защото иначе ще продължи и ще се задълбочи институционалната криза“, обясни още той.

„Един от уроците, които съм научил от това да съм в управлението и в опозицията е, че много лесно се дава акъл отстрани“, каза още Младенов. 

Що се отнася до протестът пред Румънското посолство при който бе изпочупена една кола, той заяви продължавам да вярвам, че българското общество има сериозна степен на разум и на толерантност. Гледката на хора, които трошат колата на една жена с две плачещи деца вътре е грозна гледка. Българската политическа култура не обича черепи, ковчези и кости„, категоричен е Младенов.

Попитан дали имаме имиджов проблем заради протестите, той заяви, че това не изглежда добре и подкопава доверието в институциите ни. „Това се променя много лесно, когато нещата в страната ни се успокоят“, смята още той.

„Влизаме в много труден икономически период, не искам политическата криза, която имаме в момента, да се превърне в междуинституционална”, подчерта още Младенов. Рискът обаче от такава криза е изключително реален, смята той. 

„Това, което се вижда отстрани за България, не изглежда добре, но това се променя лесно, ако тръгнем в конструктивна посока”, подчерта Младенов.

Източник: Епицентър

Предишна статияМайката на убития Шарков: Искам оставката на Борисов, ако ще и 1000 лева пенсия да ми даде
Следваща статияПалатковия лагер в Пловдив бе разчистен от полицията

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук