Начало БЪЛГАРИЯ Десетки безстопанствени плажове по Южното Черноморие

Десетки безстопанствени плажове по Южното Черноморие

0

Близо 60 плажа по Южното Черноморие са безстопанствени това лято. Сред най-големите проблеми на тези ивици са липсата на водни спасители. В разгара на сезона и плажът Силистар остана без концесионер за кратко, съобщава БНТ.

В разгара на сезона плажът Силистар остана без спасители. През август обаче морето става най-опасно и инцидентите не закъснели. В ролята на спасители влезли сърфисти от близки къмпинг.

Дарена: „Мъжът ми, който е сърфист, заедно с един негов приятел сърфист, бяха във водата. Чуха викове за помощ. Видяха две групички с хора – майка, дете и двама човека странични, които се опитват да им помагат и се притекоха на помощ, тъй като те бяха навътре със сърфовете. Морето беше много бурно“.

Съпругът на Дарена от началото на лятото е спасил 17 души от удавяне. При наша проверка спасители на плажа има. Оказало се, че заради техническо разминаване между водната служба и концесионера ивицата останала неохраняема.

Максим Дренчев, спасител: „Договорката беше да бъдем наети до 6-ти август и след това вече общината ли, Министерството на туризма да си мислят кака да го правят, но след това, естествено като нямаше спасители, ние се върнахме и вече там се договориха да продължат договора“.

Плажът край Силистар е един от най-посещаваните, но и сред най-опасните предупреждават спасителите, които сред кратка пауза са отново на ивицата.

По данни на областта управа по Южното Черноморие има над 100 плажа. Обявени като неохраняеми са общо 57.

Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас: „Ние сме преценили ,че най-посещавани от тези 57 са 7 плажа, за които сме осигурили водно спасяване. По два поста активния сезон с по двама спасители, в извън активния сезон по един пост. В момента тези плажове, които споменах седемте са със осигурено водно спасяване до края на септември“.

Сред стопаните на плажовете се появи и идея за справяне с проблема с липсата на спасители на девствените плажове.

Николай Димитров, концесионер на плаж Крайморие: „Моята идея е тези плажове, които са неохраняеми в първия момент да бъдат предлагани на охраняемите в съседство плажове, защото смятам и съм убеден, че тези колеги, които приемат да охраняват тези неохраняеми плажове, както и аз, ще бъдем много по-ефективни по следните причини: Първо имаме абсолютно нужното оборудване за спасителите. Второ имаме плавателно средство. Трето имаме медицинско лице на разположение“.

Предложението ще бъде изпратено до министъра на туризма, за да може до следващия сезон процедурата да се задейства.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук