Начало БЪЛГАРИЯ Пробният камът на Борисов е 2 септември, смята Първан Симеонов

Пробният камът на Борисов е 2 септември, смята Първан Симеонов

0

Конституционните идеи от години се услаждат на всички. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

По негови думи идеи като мажоритарен избор и намаляване на броя на депутатите могат да доведат до глупости, но хората си ги харесвали.

Според политолога в момента нужният дебат е как страната да произвежда повече и какво да прави през зимата, когато се очертава тежка икономическа ситуация. Вместо това се говорело за оцеляването на късния ГЕРБ.

„Извън твърдите политически ядра расте търсенето за други опции, нови формации или хората просто казват, че няма да гласуват. Като на футболен мач, в който двете агитки се ожесточават и това кара останалата публика да напусне стадиона“. С тези думи Симеонов описа настоящата ситуация. Той посочи, че властта се опитва да отвърне на протестите с диалогична атмосфера и се опитва да се възползва от създалата се ситуация, но допуска комуникационна грешка, обявявайки, че ГЕРБ пише и предлага нова Конституция.

По негови думи в надлъгването с протеста Борисов вече е спечелил два месеца, а протестът в момента бил доста замрял и видимо партиен. Според Симеонов това било нормално за август. Пробният камък обаче щял да е 2 септември, когато той очаква голям протест за събирането на парламента.

Политологът бе категоричен, че с или без протест Борисов след края на този мандат, когато и да е той, вероятно ще трябва да мисли за друго занимание, тъй като ставал труден за преглъщане от различните политически сили.

„Проблемът при Борисов е, че той бездруго мислеше за това – да направи крачка настрани или крачка назад, мислеше за обновление при ГЕРБ – да стане малко по-инструментален, мениджърски, прозападен, либерален. Сега обаче се оказа, че всичко това трябва да се прави под давлението на общественото мнение“, обясни той.

Той припомни, че и през 2013 г. протестът се епревърнал в рутина и в част от пейзажа. Тогава обаче общественото мнение било много по-благосклонно към правителството. По думи на Симеонов в момента ГЕРБ имали много по-малък проблем насреща си, но отношението към правителството било много по-лошо.

„От няколко месеца насам ДПС откровено натискаше Борисов за втори кабинет, без да има каквито и да било протести. С идеята, че един втори експертен кабинет обикновено няма толкова ясна политическа отговорност, а без да има ясна политическа отговорност знаете, че някои по-сенчести дела в политиката са възможни. Това често се услажда не само на ДПС, но и на много други български партии“, отбеляза политологът.

По негови думи въпросът сега бил дали наесен Борисов ще тръгне към такъв вариант, който може да се хареса и на градската десница, и на ДПС, или ще се опитва да държи докрай.

Или пък Борисов и този път ще катапултира по борисовски, както го направи и предните два пъти, заключи Симеонов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук