Начало СВЯТ Турският президент Ердоган заяви: Гърция сее хаос в Средиземно море

Турският президент Ердоган заяви: Гърция сее хаос в Средиземно море

0

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви снощи, че турските военноморски сили няма да се оттеглят, докато Гърция „сее хаос“ в Източното Средиземноморие, където страните разположиха фрегати на фона на нарастващо напрежение заради спор за ресурси, предаде Ройтерс.

„Тези, които хвърлят Гърция пред турските военноморски сили, няма да застанат зад нея“, заяви Ердоган след среща на кабинета. Той добави, че Атина няма право да издава навигационни уведомления, познати като НАВТЕКС, в зони, за които Анкара има претенции.

„Гърция обяви собствения си НАВТЕКС по незаконен и неправомерен начин… С този подход Гърция пося хаос, от който няма да може да избяга“, заяви Ердоган, цитиран от БТА.

Турция удължи проучвателната мисия на своя изследователски кораб Оруч Реис в спорна част на Източното Средиземноморие до 27 август, предизвиквайки напрежение в региона. Атина определи проучването като незаконно.

Гръцкият правителствен говорител Стелиос Пецас заяви пред журналисти вчера, че Гърция е издала НАВТЕКС, който също изтича на 27 август.

„Гърция отговаря спокойно и с готовност както на дипломатическо, така и на оперативно ниво. И с национална увереност прави всичко необходимо, за да защити суверенните си права“, посочи Пецас.

Членките на НАТО Гърция и Турция имат остри разногласия по отношение на претенциите си за въглеводородните ресурси в зоната, основаващи се на различни гледни точки за границите на континенталния шелф във водите, където се намират основно гръцки острови.

Отделно турското министерство на отбраната обяви военно учение с участието на турски и съюзнически кораби, което ще бъде проведено в Източното Средиземноморие днес.


Предишна статияСправедливо наказание за виновните за катастрофата край Своге
Следваща статияУчебната година трябва да започне нормално, а учителите да носят маски

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук