Начало БЪЛГАРИЯ Фандъкова: Протест до новото метро е неуважение към хората, работили за създаването...

Фандъкова: Протест до новото метро е неуважение към хората, работили за създаването му

0

Много хора подкрепят шествията, но са против блокадите, каза столичният кмет

Блокадите на кръстовища не затрудняват политиците и олигарсите. Те не се возят в градския транспорт. Протестът се превърна от антиправителствен в протест срещу хората. 

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод на протестите в София и ограниченията на движението.

Блокадите – като се добавят и ремонтите в града, създават много напрежение на хората, обясни тя. 

В София винаги са се провеждали голям брой протести, а аз като кмет винаги съм гарантирала правото и свободата на изявяване – свободно и мирно, на волята на всеки гражданин. В същото време, това право носи отговорност. Повече от 45 дни организаторите отказват да спазват закона, при това с призиви за върховенство на закона. Това за мен е липса на желание за носене на отговорност. В този смисъл, наистина се надявам, че хората ще разберат, че блокирането на кръстовищата затруднява хората, а не политиците. Политиците и олигарсите не се возят в тролея, който минава покрай Ректората, посочи столичният кмет. 

Фандъкова коментира, че организаторите имат други цели, както и че те търсят провокации и насилие, защото единственият вариант за премахване на блокадите е чрез използване на прекомерна сила от страна на полицията. Тя посочи, че от администрацията ѝ търсят постоянно диалог с протестиращите, за да може поне градският транспорт да се движи свободно. 

Според столичният кмет в общината и в МВР има много сигнали от граждани срещу блокадите. 

„Разбирам протестите в Триъгълника на властта. Там е нормално протестиращите да се обърнат към хората, които искат да ги чуят. Блокадата на Ректората – СУ винаги е бил символ на свободомислие, не разбирам защо трябва да се блокира точно кръстовището на университета, а то създава огромно напрежение. Блокадите не отговарят на закона“, уточни тя. Важно е да се подчертае, че много хора, които подкрепят протестите, не подкрепят блокадите, каза още Фандъкова. 

На въпрос дали кабинетът би подал оставка, тя отговори, че хората не очакват едни лица да бъдат сменени с други. Вече заявих, че промяна в модела на управление неизбежно ще има. Премиерът и ГЕРБ ясно дадоха заявки за широка дискусия за това, обясни кметът. 

Относно планираният протест при откриването на третия лъч на метрото, Фандъкова каза, че това е грозна провокация, защото така се показва неуважение към хората, които са допринесли за създаването му.

Предишна статияВМРО: Ще подпишем конституцията на ГЕРБ на 2 септември. Най-вероятно
Следваща статияАрест след фалшив сигнал за бомба на летището в Приморско

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук