Начало СВЯТ Днес „Рекордите на Гинес“ навършва 65 години

Днес „Рекордите на Гинес“ навършва 65 години

0

На 27 август 2020г. се навършват 65 години от публикуването на първото издание на Книгата на рекордите на Гинес, която съдържа данни за човешки постижения, уникални природни явления и рекорди в различни области, включително икономиката, политиката, науката и техниката, транспорта, спорта и много други.

От 2000г. официалното название на книгата е „Световните рекорди на Гинес“. Идеята за създаването на справочника е на управителя на ирландската пивоварна компания „Артър Гинес, син и Ко“ Хю Бивър. Веднъж той влязъл в спор коя птица е най-бърза. Тогава му хрумнало, че в кръчмата на чаша бира често възникват подобни дискусии и прекрасно допълнение към тях би могъл да бъде сборник с различни рекорди.

През 1954г. за създаването на книгата са поканени братята Норис и Рос Макуиртър. Те започват да регистрират рекордите, като разчитат на експерти и авторитетни специалисти в различни области.

Минава година в подготовка на изданието. Първата книга излиза на 27 август 1955г. в Лондон. Тя е от 198 страници, издадена е в няколко хиляди екземпляра. До края на годината има още няколко издания. Взето е решение да се издава всяка година през септември-октомври, като се допълва и актуализира.

През 1956г. книгата е издадена в САЩ, през 1962г. излиза на френски език, а през 1957г. – на немски. През 1974г. е вече най-продаваната книга в света, защитена от авторско право, като по това време са продадени почти 24 млн. екземпляра.

Днес справочникът се издава на 25 езика, сред които и български език и постоянно е в списъка на бестселърите. През 2019г. в над 100 страни в света са продадени повече от 143 млн книги.

Предишна статияВладимир Путин коментира случая с Алексей Навални
Следваща статияКладенец на топла минерална вода в Дупнишкото село Бистрица

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук