Начало БЪЛГАРИЯ Еколози: Трябва строг контрол и хигиенни условия, за да не убием Рилските...

Еколози: Трябва строг контрол и хигиенни условия, за да не убием Рилските езера в рамките на едно поколение

0

Еколозите Рашид Рашид и Тома Белев коментираха в студиото на „Тази сутрин“ по БТВ темата за масовия туристопоток на Рилските езера и опасността тази природна забележителност да бъде унищожена.

„Може да се асфалтира, но този циркус няма да бъде същият. Трябва да се разбере какво искаме. В последните 12 години имаме дезаинтересованост на държавата. Не е въпросът в таксите – пари има, държавата събира достатъчно. Въпросът е дали имаме цел, с която да ги разходваме. 4000 човека на ден минават през езерата – губим природа, това е нарушение на законите, изчезване на част от видовете. По света има ограничаване на лимита до съответната екосистема. Обичайки тези езера и искайки да ги видим, ние ги убиваме“ – коментира Тома Белев. 

„До 120 хил души посещават годишно мястото. Паркингът под хижата е 5 лева. Лифтът е 20 лева в двете посоки. Над 70% от хората са склонни да платят. Има нужда от бюджет, който да увеличи контрола. Хората си мият краката, влизат в езерата, няма тоалетни никъде. Два три часа е изкачването без тоалетна по пътя. Има заблатняване, ерозира тонове почва“ – допълни колегата му Рашид Рашид. 

Цитирано:Petel.bg

Предишна статия„Блокада-изненада“ пред входа на Съдебната палата
Следваща статияОтровното трио: Сборището на Гешев в Бояна струва 243 500 лева, без да броим охраната. Колкото лечението на 6 тежко болни българчета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук