Начало БЪЛГАРИЯ Над 110 лв. такса при теглене удържат банкомати по морето

Над 110 лв. такса при теглене удържат банкомати по морето

0

Над 110 лв. такса при теглене удържат банкомати по морето. Те са разположени основно в южните черноморски курорти, съобщава „Медиапул“. 

Банкоматите на територията на община Несебър удържат такси при теглене в размер на 10-15% от сумата, сигнализират десетки граждани в социалните мрежи. Удръжките се правят основно при теглене от валутна сметка. 

Марио Куцев, който от години живее в Холандия, е заснел как иска да изтегли 800 лв. от евровата си сметка, но за да взема тази сума трябва да плати такса от 109 лева. Същото се случило при теглене след няколко дни, когато банкоматът спрял такса от 111 лева. 

Държавните институции, които упражняват контрол върху платежните услуги и обмяната на валута, са Българската народна банка („Платежен надзор“) и Националната агенция за приходите.Оказва се обаче, че и двете не могат да направят нищо.

„В случая не става дума за обмен на валута в наличност, поради което казусът не е от компетентността на НАП“, са казали от приходната агенция. 

От БНБ са направили подробен правен анализ, от който става ясно, че всичко е законно. 

Единствените, които има могат да направят нещо в този случай са общините, които дават разрешенията за поставяне на преместваеми обекти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук