Начало НОВИНИ Бомбардировач Б 52 прелетя над България в безпрецедентно учение на НАТО

Бомбардировач Б 52 прелетя над България в безпрецедентно учение на НАТО

0

С това България се присъедини към тренировката „Съюзно небе“ на НАТО.“ Самолетите – 4 на брой, са излетели от британската база „Феърфорд“ и по пътя си над всичките 28 натовски съюзници над континента се интегрират с местните военновъздушни

Алиансът обяви, че общо 6 американски бомбардировача, придружени от 80 изтребителя, са прелетели само за ден над всички членки на организацията.

Българското Министерство на отбраната също пусна съобщение. В него е посочено: „Български МиГ-29 изпълни задача за ескортиране на съюзнически самолет над страната.С това България се присъедини към тренировката „Съюзно небе“ на НАТО.“ Самолетите за европейската част на учението – 4 на брой, са излетели от британската база „Феърфорд“ и по пътя си над всичките 28 натовски съюзници над континента се интегрират с местните военновъздушни сили.Над няколко от тях е предвидена съвместна част с изтребители и летящи цистерни. За България е било с изтребител= Дуги два бомбардировача прелитат над останалите две страни членки – САЩ и Канада – като северноамериканската част от мисията е започнала от база „Майно“ в Северна Дакота.
Целта е да се покаже солидарността в НАТО, да се подобри бойната готовност и да се предоставят възможности за тренировки с цел по-ефективна съвместна работа на всички екипажи, твърди НАТО и добавят: „Това е от типа мисии, които се координират месеци предварително и не са свързани с конкретни политически събития в Европа. От 2018 г. насам САЩ са провели над 200 подобни полета на стратегически бомбардировачи“.
Американските бомбардировачи прелетяха над всички 30 членки на алианса, тренирайки заедно със своите съюзници. Учението „Съюзническо небе” демонстрира големия ангажимент на САЩ към алианса, коментира генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Предишна статияНинова: Решени сме да сложим край на безогледната сеч на горите
Следваща статияМая Манолова: Европейската прокуратура да се задейства за корупцията в България

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук