Начало БЪЛГАРИЯ Мая Манолова: Европейската прокуратура да се задейства за корупцията в България

Мая Манолова: Европейската прокуратура да се задейства за корупцията в България

0

Европейският комфорт на Борисов приключи. Всички са наясно с шкафчетата, кюлчетата, къщата в Барселона, мачкането на медии, тоталната безконтролност на главния прокурор. Европа най-накрая си отвори очите за българските институции, българското правителство и българския премиер. 

Позорно е поведението на българските институции, които избягаха от заседанието на Европарламента, на което трябваше да бъдат изслушани. Най-важната последица от това изслушване е свързана с Европейската прокуратура, на която разчитаме да се намеси за това как се крадат европейски пари в България. До 50% стигат кражбите на европейски пари. От 14 млрд. евро 7 млрд. отиват в джобовете на приятелския кръг и лично на премиера Борисов. 

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в предаването „Студио Хъ“ по Седем осми ТВ относно изслушването на българските институции в Европейския парламент. 

Манолова е категорична, че след оставката на председателя на ЦИК Стефка Стоева спешно трябва да има други две оставки – на вицепремиера Томислав Дончев, който отговаря за машинното гласуване и на председателя на „Информационно обслужване“ Михаил Константинов. 

Томислав Дончев за седем месеца не е свършил работа за една стотинка за осигуряване на машинно гласуване. Не трябва да допускаме следващите парламентарни избори да се превърнат в София 2 – с 900 преправени протоколи, неправомерно дописвани хора под черта, измислени граждани на държави-членки на Европейския съюз, 100 000 души разлика в избирателните списъци между двата тура, каза още Манолова. 

Докато хората крещят „Мутри вън“, мутрите са се събрали да пишат Конституция. Този проект, този пасквил, трябва да отиде в кошчето, а не в пленарна зала. Това е юридическо дъно. Борисов се опитва да отложи политическата си смърт с промени в Конституцията и Велико Народно събрание. Борисов и приятелският му кръг организират атентат срещу българския народ, като ангажират следващо Велико Народно събрание с писането на Конституция, на която той е задал параметрите. Никой честен и почтен човек не иска да седне и да обсъжда този проект на Конституция с Борисов, допълни тя. 

Манолова подчерта, че досега Конституцията даваше възможност на омбудсмана да се застъпва за правата на гражданите, но с предложения проект от ГЕРБ омбудсманът се превръща в наблюдател. Ако досега омбудсманът имаше право да защитава гражданите от всякакви субекти – държавна и местна администрация, фирми, банки, застрахователи, бързи кредити, сега тези правомощия ги няма. Това е тежък лобизъм и потвърждение, че Конституцията е писана от приятелския кръг, обясни тя. 

Тя призова всички граждани, които не искат този мутренски модел на управление, да се включат в обявения масов протест на 2 септември пред Народното събрание. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук