Начало БЪЛГАРИЯ Проф. Тодор Кантарджиев: Избирайте маска или тръба за дишане

Проф. Тодор Кантарджиев: Избирайте маска или тръба за дишане

0

Тази позиция изказа проф. Тодор Кантарджиев, част от Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса, пише „Актуално“.

И ние се готвим за сериозна есен и зима, предупреди професорът. Той беше категоричен – или маска, или тръба за дишане, визирайки поведението на хората при тесен контакт, т.е. от по-малко от метър дистанция.

Трябваше да се върнат учениците в училище, с изключение на малкото деца с имунен дефицит и по-тежки заболявания. Не бива да се притесняваме чак толкова, заяви проф. Кантарджиев за новата учебна година.

И Кантарджиев каза очевидното – от директора на съответното училище зависи в най-голяма степен колко ще е безопасно да се учи присъствено в условията на COVID-19.

„Малко спокойствие, малко да обмислим децата, защото прекаленото е прекалено. Заради една такава пандемия не може да оставим децата без образование и хората без работа. Какво чакаме в момента – чакаме ваксина, чакаме добра терапия и хубаво лекарство“, обобщи Кантарджиев пред БНТ. Според него, при сегашното ниво на заразяване, ако това се беше случило в началото на годината, смъртността щяла да е 10 пъти по-висока.

Що се отнася до тестването за COVID-19, Кантарджиев заговори за нов тест от САЩ, доказващ наличие на антиген в носоглътката. „Не се предполага тестът да е много скъп, 10-тина долара“, уточни професорът. Той е категоричен, че България сега е от малкото държави в Европа със спад на новите случаи, защото РЗИ непрекъснато работят.

Кантарджиев посочи, че го е зарадвало, че в събота в Националната референтна лаборатория имало по-малко случаи – по-малко от 10% положителни при изследвания само на клъстери, на работни колективи, но не и на хора, тръгнали да излизат в чужбина.

Предишна статияВасил Божков с разкрития за ДАНС
Следваща статияДПС решава днес съдбата на Борисов като премиер

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук