Начало БЪЛГАРИЯ Томислав Дончев: Тази седмица ще има новини, необходимо е да има новини

Томислав Дончев: Тази седмица ще има новини, необходимо е да има новини

0

Тази седмица ще има новини. Тя е натоварена с необходимостта да има новини. 

Това заяви Томислав Дончев, който в момента изпълнява длъжността премиер заради отсъствието на Бойко Борисов от страната, по БНР. Той допълни, че на 2 септември се притеснява от възникването на безредици и насилие. Още повече, че заканите на протестиращите са „Да ги изметем“, уточни Дончев. 

Ако министър Данаил Кирилов иска да си тръгне веднага, няма кой да го задържи. Той е един от участниците в текста за промените в Конституцията, но всички вече е в ръцете на парламента. Напълно е възможно Кирилов да се върне като депутат, стана ясно от думите на Дончев по повод оставката на правосъдния министър. 

„Безкрайното разширяване на темата „промени в Конституцията“ ще направи процедурата фактически невъзможна. „Като говорим за писане на Конституция, това не е писане на стих, индивидуална работа, авторска“, посочи той. 

Като политическа рамка и посока първоначалният текст, който бе предложен, отговаря на очакванията на хората по площадите, смята Дончев. Той подчерта, че окончателните тестове ще бъдат правени от Велико народно събрание. 

Голямата тема „отвъд конюнктурните политически страсти“ според Томислав Дончев е усещането за липса на справедливост и натрупаното недоверие към институциите. Темата за промени в Конституцията трябва да се фокусира в рамката: повече справедливост, подобряване на политическото представителство и на контакта между граждани и институции, отбеляза вицепремиерът. 

Най-тежкият риск от гледна точка на конституционна криза са избори, за които българските граждани не са убедени в тяхната истинност, каза Томислав Дончев. Това според него е „най-лошият демократичен сценарий“ – изборни резултати, които голяма част от гражданите смятат за неадекватни. 

Престоят в кабинет в Министерския съвет или в дадено министерство в никакъв случай не е комфортен в тази ситуация. От гледна точка на партийната логика оставането на правителството носи само щети“, посочи Дончев. 

Предишна статияИзправи се.БГ няма да става партия, отива на избори с граждански листи
Следваща статияБорисов отива на стратегически форум, ще обсъжда бъдещето на Eвропа след COVID-19

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук