Начало БЪЛГАРИЯ Заповед: В училищата ще се учи присъствено, в езиковите центрове – дистанционно...

Заповед: В училищата ще се учи присъствено, в езиковите центрове – дистанционно заяви Костадин Ангелов

0

Възобновяват се присъствените учебни занятия в системата на предучилищното и училищното образование. Това гласи заповед на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. 

Учебният процес се организира и провежда в съответствие с изготвените от Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването Насоки за работа на системата на предучилищното и училищно образование през учебната 2020-2021 година в условията на COVID-19.

Присъствената дейност във висшите училища се осъществява според изискванията на съответното висше училище и при спазване на въведените в страната общи противоепидемични мерки. При възможност обучителният процес се провежда и от разстояние в електронна среда чрез използването на информационни и комуникационни технологии.

Езикови и образователни центрове, както и занимални, организирани от юридически и физически лица, предоставят услугите си в електронна среда, а при невъзможност – при осигуряване на физическа дистанция между лицата от 1.5 метра и при спазване на въведените противоепидемични мерки.

Посещенията на външни лица/свижданията в лечебни заведения – считано от утре, 1 септември, се разрешават единствено за близките на пациенти в терминален стадий.

Със същата заповед в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора.

Дистанционна работа

Работният процес на колективните органи за управление и на служителите да се провежда при възможност в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) или да се установи работно време с променливи граници или работа на смени, се казва в друга издадена днес заповед на министъра на здравеопазването.

Съгласно заповедта работодателите могат да прилагат и други превантивни мерки и методи на работа, в зависимост от спецификата на съответната трудова дейност. Целта е да бъде осигурено по-добро ниво на защита на работещите, в т.ч. и ограничаване на несъществените контакти на работното място.

Предишна статияНинова очаква сътрудничество между БСП и социалдемократите на Зоран Заев
Следваща статияОтпада карантината за туристи от днес за Чехия, Турция, Сърбия и Беларус

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук