Начало БЪЛГАРИЯ Малка част от депутатите на работа от днес, гледат промени в Изборния...

Малка част от депутатите на работа от днес, гледат промени в Изборния кодекс

0

Част от депутатите започват работа след лятната ваканция, две комисии ще заседават днес.

В дневния ред на комисията по правни въпроси са два законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ и ДПС, както и закона за съдебната власт от правителството. 

Комисията по енергетика пък ще обсъжда ветото на президента, който върна за ново обсъждане Закона за подземните богатства, приет от Народното събрание на 22 юли. 

С внесения законопроект за изменение и допълнение на Изобрния кодес ГЕРБ предлага въвеждане на машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели, като всеки гласоподавател има право да избере дали да гласува с машина или с хартиена бюлетина. Регламентира се още, че ЦИК е компетентният орган, който трябва да осигури машинното гласуване.

ГЕРБ предлага и създаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира провеждането на избори за Велико народно събрание, като се въвежда смесена изборна система. 

Сред предложенията на ДПС са вдигане на прага за преференции, промяна в начина на формиране на избирателни секции и отпадане на квадратчето „Не подкрепям никого“ в бюлетините.

Утре е първото заседание на парламента, а в триъгълника на властта е насрочено Велико народно въстание от 8 часа. 

Предишна статияПрокуратурата проверява транспортния проект на Пловдив
Следваща статияНинова очаква сътрудничество между БСП и социалдемократите на Зоран Заев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук