Начало СВЯТ Напрежението между Турция и Гърция продължава

Напрежението между Турция и Гърция продължава

0

Напрежението с Гърция остава и днес във фокуса на турския печат, който сипе обвинения към Атина в провокации и към Европейския съюз заради подкрепата му за нея.

„Турция няма да търпи пиратство и бандитство в Егейския и Средиземноморския регион“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от в. „Тюркийе“. Според изданието това послание президентът е изпратил към гърците и техните поддръжници, предава БТА.

„Ние, турският народ, не нарушаваме ничии чужди права, нито ще позволим на тях да го правят“, каза той. „Решени сме докрай да отстояваме морските права на нашия народ и на кипърските турци“, добави президентът.

Ердоган подчерта, че Турция няма да позволи морското й пространство да бъде ограничено до прилежащото й крайбрежие.

Турция твърди, че Гърция неправомерно ограничава владенията й в морето, изхождайки от малките гръцки островчета, с които е осеяна ивицата по протежение на турското крайбрежие. Турската страна настоява, че тези острови имат право само на териториални води, но не и континентален шелф или изключителна икономическа зона.

В. „Милят“ цитира предупрежденията на военни експерти, според които ако „западните държави не спрат Гърция, която погазва Лозанския и Парижкия мирен договор, то Турция ще направи нужното“. Турция е в готовност за действие срещу евентуална заплаха в Средиземно море, допълва вестникът в публикация със заглавие „Не провокирай, Йорго“, в което популярното гръцко име е използвано като събирателно название на гърците.

Проф. Нуршин Атешоглу Гюней възлага надежди на САЩ да се намесят, тъй като според този експерт ЕС стои безмълвен пред гръцките провокации. Проф. Мехмет Акиф Окур пък очаква през следващите дни евентуални действия от турската страна, които да имат характера на отговор на действията на Гърция.

Изпращането на военни на гръцкия остров Кастелоризо, който по силата на Парижкия мирен договор има демилитаризиран статут, стана причина за недоволство и гневни реакции в Турция в последните два дни. Островът е разположен на едва два километра отстояние от турския бряг край окръг Анталия.

„Наглеците на Средиземноморието“, гласи заглавието на в. „Дирилиш постасъ“, публикувано под снимка на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и френския президент Еманюел Макрон. Според изданието този дует „използва всяка възможност да отправя вербални нападки към Турция, а същевременно я обвинява, че тя е тази, която извършва провокации“.

Според изданието Гърция цели да стигне чак до бреговете на Измир, увеличавайки морското си пространство на 12 мили, и да „затвори Турция в Средиземно море в залива на Анталия“. В района на границата с Турция при Александруполис и покрай р. Марица пък Гърция извършила учение с танкове и бойни муниции. Въпросното учение е било излъчено по телевизията, като било отбелязано, че съвпада с датата 30 август, а маневрите били окачествени като „послание към Турция“. На 30 август Турция празнува Деня на победата, който бележи разгрома на гръцката армия от предвожданата от Мустафа Кемал Ататюрк турска войска при Думлупънар през 1922 г.

Предишна статияОбщина Ловеч ще раздава безплатно вода на гражданите
Следваща статияРумен Радев с официално обръщение към народа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук