Начало СВЯТ Фейсбук сподели, че ще забрани споделяне на новини в Австралия заради нов...

Фейсбук сподели, че ще забрани споделяне на новини в Австралия заради нов закон

0

Фейсбук заплаши днес да блокира публикуването на новини от потребители и медийни организации в Австралия в ескалираща реакция на правителствените планове дигиталните гиганти да бъдат принудени да плащат за съдържание, предаде АФП.

Австралийците може да бъдат възпрепятствани да публикуват местни и международни статии във Фейсбук и Инстаграм, предупреди компанията, която твърди, че решението „не е наш първи избор“, но е „единственият начин да се защитим от последствия, които противоречат на логиката“.

Представители на правителството бързо отвърнаха на заканата.

Министърът на финансите Джош Фрайденберг отхвърли заплахите на медийния гигант.

А Род Симс, шеф на Комисията за конкуренцията и потребителите, който подготви проектозакона, нарече предупреждението на Фейсбук „непресметнато“.

В една от най-агресивните правителствени стъпки за ограничаване влиянието на американските дигитални гиганти Канбера е подготвила законодателство, с което да принуди Фейсбук и Гугъл да плащат на борещите се оцеляване новинарски организации. В противен случай компаниите са заплашени от глоби в размер на милиони долари.

Мерките също така предвиждат налагане на прозрачност над строго пазените алгоритми, които технологичните фирми използват за подреждане на съдържанието.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук