Начало СВЯТ Фейсбук сподели, че ще забрани споделяне на новини в Австралия заради нов...

Фейсбук сподели, че ще забрани споделяне на новини в Австралия заради нов закон

0

Фейсбук заплаши днес да блокира публикуването на новини от потребители и медийни организации в Австралия в ескалираща реакция на правителствените планове дигиталните гиганти да бъдат принудени да плащат за съдържание, предаде АФП.

Австралийците може да бъдат възпрепятствани да публикуват местни и международни статии във Фейсбук и Инстаграм, предупреди компанията, която твърди, че решението „не е наш първи избор“, но е „единственият начин да се защитим от последствия, които противоречат на логиката“.

Представители на правителството бързо отвърнаха на заканата.

Министърът на финансите Джош Фрайденберг отхвърли заплахите на медийния гигант.

А Род Симс, шеф на Комисията за конкуренцията и потребителите, който подготви проектозакона, нарече предупреждението на Фейсбук „непресметнато“.

В една от най-агресивните правителствени стъпки за ограничаване влиянието на американските дигитални гиганти Канбера е подготвила законодателство, с което да принуди Фейсбук и Гугъл да плащат на борещите се оцеляване новинарски организации. В противен случай компаниите са заплашени от глоби в размер на милиони долари.

Мерките също така предвиждат налагане на прозрачност над строго пазените алгоритми, които технологичните фирми използват за подреждане на съдържанието.

Предишна статияТялото на удавник изплува на Солниците в Бургас
Следваща статия1000 души са безследно изчезнали в България през последните 20 години

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук