Начало СВЯТ Шлемовете и маските с филтър не спират коронавируса

Шлемовете и маските с филтър не спират коронавируса

0

Американски учени установиха, че защитните маски за лице с филтър и предпазните шлемове за лице не предотвратяват разпространението на коронавируса, съобщиха АФП и ТАСС.

Агенциите цитират прессъобщение на Атлантическия университет във Флорида и публикация на изследователския екип в списание „Физикс ъв флуидс“.

Симулационен модел доказва, че при кихане и кашляне капчици с вируса се разпространяват наоколо, ако болният носи само едно от тези защитни средства, предаде БТА.

„Експериментът ни показа, че защитните шлемове пречат на капчиците и аерозолите да си придвижват напред, но се оказа, че те могат да преминат безпрепятствено под долния край на шлема. Така те се разпространяват постепенно в околната среда, макар и в не така концентриран вид, в какъвто са първоначално“, казва проф. Манхара Дханака от университета в Бока Ратон.

За маските с филтри се установило, че голям брой аерозоли излизат през клапата нефилтрирани, което прави тази маска неефективна, ако се носи от човек, който е заразен.

Предишна статияПроведе се първото заседание на Парламента в залата на бившия Партиен дом
Следваща статияС винетка, но без винетка?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук