Начало БЪЛГАРИЯ Бутонът за отстраняване на ГЕРБ на избори, добър, лош, е Нинова. Борисов...

Бутонът за отстраняване на ГЕРБ на избори, добър, лош, е Нинова. Борисов знае и е взел мерки

0

Като оставим настрана протести, политически пристрастия, проекти, платформи, мечти и идеологии, има едно проста сметка – на избори сега или напролет кой може да победи ГЕРБ и Борисов?, пише Иван Бакалов e-vestnik.bg

Проучванията показват, че най-близо по резултат до ГЕРБ с около 1% разлика е БСП. Не Слави Трифонов, не „Да България”, не Мая Манолова и прочее. Някои от привържениците на Христо Иванов и Слави Трифонов хранят илюзии, че някак, като с магическа пръчка техните партии могат изведнъж да напомпат мускули и да излязат над ГЕРБ. Но няма такъв шанс.

Шанс да победи ГЕРБ има БСП. И не става дума за някаква разгромяваща победа. Става дума кой ще бъде победител с 1%, което му дава мандат да съставя правителство.

Ако ГЕРБ отново излезе напред дори с 1%, Борисов получава мандата и се знае какво следва – „Да се обединим в кризата”, което преведено на прост език означава „Я елате пиленца при батко”. Тоест пак Борисов да прави коалиция и да дърпа конците, дори да не е премиер четвърти мандат. И така статуквото, наричано мафия, да не помръдне.

При избори с резултат с 1% над ГЕРБ, БСП ще има мандат да състави правителство, но няма да е самостоятелно, а в някаква широка коалиция, да се надяваме без Борисов. Поне засега Нинова показва твърдо отказ от съглашателство с ГЕРБ. Въпросът е кои други в парламента ще са готови на такава коалиция срещу ГЕРБ. Има една група в обществото, която потрадиция си повтаря как, ако БСП спечели изборите, отиваме в Евразия и приемаме рублата и т. н. Това са детински бълнувания на параноици, на които все по-малко обръщат внимание. Все повече намалява подкрепата за Борисов, основана на тази идея – че ни спасява от комунистите и ни пази от Путин.

Двете партии към момента са почти изравнени, и това при положение, че БСП (не без задкулисната помощ на Борисов) е хвърлена в невиждани вътрешнопартийни войни.

Предишна статияРадан Кънев: Използването на провокатори от контролирания от МВР криминален контингент е стара традиция на българските комунисти
Следваща статияХората на Каракачанов разпродават имоти на Министерство на отбраната

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук