Начало БЪЛГАРИЯ Над 200 са пострадали на вчерашния протест

Над 200 са пострадали на вчерашния протест

0

Това съобщи самата агенция в коментар на сблъсъците в антиправителствените протести у нас през изминалата вечер. Агенцията съобщава за 126 арестувани и почти 200 ранени, между които 120 полицаи, цитирана от Actualno.com.

Тринадесет години след присъединяването си към ЕС България остава най-бедният и най-привиден член, според индекса за възприемане на корупцията на Transparency International, пише АФП.

Много от протестиращите, с които АФП разговаря в сряда, настояха Европейският съюз да заеме позиция по отношение на ситуацията в страната.

Прави впечатление, че от страна на българските власти няма никаква информация за броя на пребитите протестиращи.

Според публикацията, управляващата партия на премиера Бойко Борисов няма да подаде оставка, въпреки „толерантността му към корупцията и най-жестокия ден на протести досега“.

Цитиран е депутата от ГЕРБ Тома Биков, който казва, че подаването на оставка би означавало, че „всяко бъдещо правителство може да бъде свалено от представители на криминалния контингент“, визирайки информацията за 60 футболни „ултраси“ с криминални досиета, участвали в сблъсъците на протестите.

Агенцията припомня основния призив в протестите – оставките на Борисов и главния прокурор Иван Гешев – като втория е обвинен, че „не е наказал истински престъпници, а вместо това е използвал правомощията си да атакува политическите опоненти на правителството“.

Освен фотограф на AFP, са ранени и други журналисти, съобщава агенцията, както и това, че някои от организаторите на протестите са изразили тревога от насилието в сряда и са призовали за спокойствие.

Предишна статияОтмяната на оръжейното ембарго срещу Кипър води към война, а не към мир
Следваща статияНовият правосъден министър Ахладова с жилище за 362 евро на квадратен метър в София

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук