Начало РЕГИОНИ 80 ранени полицаи при снощните безредици

80 ранени полицаи при снощните безредици

0

Снощи станахме свидетели на брутална агресия от страна на протестиращите към българските полицаи. Това каза на брифинг директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Във вчерашната вечер в продължение на часове полицейските служители бяха обстрелвани с пирорехнически устройства, камъни, бутилки и тръби. Органите на реда прецениха, че е необходимо част от тази агресивана тълпа да бъде изтласкана. Единсвената цел беше да запоазим живота на полицейските служители и българските граждани. Тактиката ни беше изключително пасивна и щадяща, така че изключително я подкрепям. Няма как в продължение на дни част от организаторите да призоваат за сблъсъци и да не се стигне до тях, заяви Хаджиев.

Широко прокламираните лагери се оказаха многодобро прикритие на самоделни взривни устройства и на други предмети, които бяха хвърлени. В един от лагерите беше намерен коктейл „Молотов“, съобщи той.

Цената на постигнатия мир е 80 ранени полицаи с различни травматични увреждания и изгаряния по лицата. Повечето от тях са прегледани в болнични заведения, на част от тях е оказана помощ на място и те се върнаха в редиците д аизпълняват своя служебен дълг. Призивът ни към гражданите, които имат пълното право да протестират, е да бъдат изключително внимателни, да не се поддават на криминални лица и да спазват законоустановения ред, посочи шефът на СДВР.

Когато преценихме, че част от тези взривни устройства са складирани в палатковите лагери, взехме решение и тази нощ осъществихме операция по премахване на лагерите. 126 лица са задържани вследствие на агресивни действия към полицейските служители. 60 от тях са с криминалистически регистрации. Образувани са над 15 бързи производства. Ще бъде търсена най-строга наказателна отговорнот от виновните лица, каза ощестарши комисар Георги Хаджиев.

Той отрече появилите се информации, че полицията е използвала енервно-паралитичен га срещу протестиращите, като уточни, че е използван лютив спрей.

Предишна статияВежди Рашидов: Протестът снощи беше платен
Следваща статияВсички блокади в София паднаха

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук