Начало БЪЛГАРИЯ Проф. Гайдаров: Полицията трябва да е посредник, за да не се стига...

Проф. Гайдаров: Полицията трябва да е посредник, за да не се стига до проблеми

0

Протестите 55 дни бяха мирни, това означава, че целите на протестиращите очевидно не са за използване на агресията, тя е проблем привнесен отвън, заяви в ефира на БНТ проф. Калин Гайдаров, бивш директор на Института по психология към МВР.

Той подчерта, че е работа на полицията да вземе мерки срещу тези хора, които са предизвикали безредиците, и ако са били предприети действия срещу тези хора, ситуацията е нямало да излезе извън контрол, пише Novini.bg.

Полицията е държавен орган, но тя трябва да гарантира обществения мир, да бъде обективна и посредник, дейността ѝ в случая е свързана с възстановяване на порядъка, а не с наказване над необходимото, подчерта експертът.

„Хората, които извършват правонарушение, трябва да бъдат обект на наказание, а не хората, които случайнo са попаднали в полезрението в момента“, подчерта проф. Гайдаров. Полицията е призвана да спазва закона, той е нейният инструмент, а не саморазправата. Добре е, че са проверявани хората, които отиват на протеста, но не трябва да се пропускат хора, които носят бомбички и други такива средства – това е работата на полицията, допълни експертът.

„Ако тактиката беше построена така, както трябваше, нямаше да се стигне до тези екцесии“, заяви проф. Калин Гайдаров. Полицията трябва да е посредник, за да не се стига до напрежение и агресия един спрямо друг.

Предишна статияДвама души загинаха при катастрофа в Добрич
Следваща статияПолитологът Иван Начев: Има не криза, а крах на институциите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук