Начало СВЯТ Тръмп легитимира тъмната страна на човешката природа

Тръмп легитимира тъмната страна на човешката природа

0

Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън предупреди, че поведението на Доналд Тръмп „легитимира тъмната страна на човешката природа“.

Той направи това по време на посещение в американския щат Уисконсин, където разговаря по телефона с Джейкъб Блейк, чернокож, който беше прострелян от бял полицай, което възобнови протестите в САЩ срещу системния расизъм, съобщава „Гардиън“.

В продължение на близо 90 минути след кацането в щата Байдън и съпругата му Джил се срещнаха насаме с бащата на Блейк Джейкъб Блейк-старши, майка му Джулия Джаксън, братята и сестрите му и някои членове на правния му екип в стая на летището в град Милуоки.

Блейк, за когото Байдън каза, че е освободен от интензивното отделение, се включи в разговора за близо 15 минути от болницата. Семейството на Блейк заяви, че той е парализиран от кръста надолу, след като е бил прострелян седем пъти в гърба от полицията, докато се опитват да го арестуват миналия месец в град Кеноша, Уисконсин.

„Той говори за това как нищо няма да го победи – как дали ще ходи отново или не, той няма да се откаже“, каза Байдън за разговора им.

Стрелбата срещу Блейк последва лято на често фатални срещи между полицията и чернокожи американци и превърна Кеноша в епицентър на националния дебат за полицейската бруталност и расова несправедливост.

Пътуването на Байдън до Уисконсин, първото му, откакто стана номинация на Демократическата партия за президент, целеше да създаде ярък контраст с президента, който посети Кеноша във вторник. Байдън каза, че търси общ език, докато Тръмп стимулира разделението.

Припомняйки коментарите на Тръмп след насилието, предизвикано от бели расисти в Шарлътсвил, когато той каза, че има „много чудесни хора и от двете страни“, Байдън подчерта, че президентът активно възпрепятствал расовия прогрес.

„Никой президент никога не е казвал нещо подобно“, настоя Байдън и добави: „Подчертава обаче, че не всичко е по негова вина. Ала това легитимира тъмната страна на човешката природа.“

Пренебрегвайки възраженията на местните власти, които се страхуваха, че присъствието му ще разпали и без това напрегнатата ситуация, Тръмп използва посещението, за да засили своето твърдо послание и да защити правоприлагащите органи, отхвърляйки спешните молби на протестиращите за реформа. Той нито веднъж не спомена името на Блейк и вместо това се съсредоточи върху уличното насилие, избухнало заедно с мирни протести, които той обвини за демократичните лидери.

По-рано в четвъртък мениджърът на предизборната кампания на Тръмп Бил Степиен определи посещението на Байдън като неподходящо, обвинявайки го, че „вкарва политика в наистина сериозна ситуация, която президентът помогна да реши“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук