Начало БЪЛГАРИЯ Бум на трафика на кокаин по море по време на пандемията

Бум на трафика на кокаин по море по време на пандемията

0

Незаконната търговия с наркотици се е засилила по време на пандемията от коронавирус, съобщи специалист от Европол, цитиран от ДПА.

Трафикът на кокаин от Южна Америка за Европа е достигнал „рекордни количества“, посочи Саша Струп – стратегически анализатор на търговията с наркотици в полицейската агенция на ЕС Европол.

Коронавирусът изобщо не се е отразил на контрабандата по море, каза Струп и определи търговията с наркотици като „разрастващ се пазар“.

Макар да е трудно да се прецени колко точно дрога е била транспортирана, следователите отбелязват увеличение на количеството конфискувани наркотици.

През първото полугодие на 2020 г. в пристанище Ротердам са били иззети над 25 000 килограма кокаин – повече от два пъти откритото през същия период на миналата година.
През 2019 г. заловените 34 000 килограма кокаин бяха отчетени като рекордни.

Миналия месец нидерландската полиция откри най-голямата лаборатория за производство на кокаин в страната. В Ниевен, близо до границата с Германия са били обработвани по около 200 килограма кокаин дневно.

По информация на Европол, най-много кокаин влиза в Европа през Нидерландия, Белгия и Испания.

Европол изтъква, че напоследък криминалните банди са се пренасочили към контрабанда на дрога главно по морски маршрути, тъй като по време на пандемията въздушният транспорт почти напълно спря.

Наркотиците се укриват между други стоки като например медицинско оборудване.

Предишна статияСъдът пуска задържаните на протеста на 2 септември
Следваща статияАрестуваха 27-годишен за нападенията с нож в Бирмингам

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук