Начало БЪЛГАРИЯ Организации и експерти искат големи промени в Съвета по пътна безопасност

Организации и експерти искат големи промени в Съвета по пътна безопасност

0

Граждански и експертни организации изпратиха днес отворено писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова, в което я сезират, че Консултативен съвет по пътна безопасност, създаден преди две години, не работи ефективно.

Припомняме, че целта на Съвета бе да се обединят силите и знанията на неправителствените организации и експерти с представители на Столичната община, и да се работи последователно за подобряване на пътната безопасност и намаляване на инцидентите и жертвите по софийските улици, информират от Спаси София. 

В отвореното писмо до кмета, подписано от Спаси София, Сдружение Велоеволюция и Съюза на урбанистите, се посочват многобройните дефицити на работата на Съвета, породени от липсата на ангажимент на представителите на Столичната община за изпълняване на договорените по време на заседанията мерки, липсата на данни от страна на Пътна полиция и нередовните заседания. “Искаме ясно да заявим, че съществуването на Консултативния съвет по пътна безопасност в този си вид е безсмислено и безрезултатно. Въпреки ентусиазма и желанието на участващите организации и експерти, след почти двугодишна работа, констатираме сериозни недостатъци, които допринасят за липсата на реални резултати за гражданите и пътната безопасност, казва Андрей Зографски от Спаси София.

Организациите заявяват, че липсва реализация на представените и обсъдени идеи за повишаване на пътната безопасност и анализ на (не)свършеното от страна на Общината. Голяма част от направените от организациите предложения не са реализирани, а напредъкът е минимален – в рамките на две години са реализирани едва две предложения и са изготвени едва два проекта, чиято реализация е замразена. “Въпреки многократните настоявания за предоставяне на писмен анализ за несвършените задачи, които Съветът си е поставил, такъв упорито не се предоставя. Изключително демотивиращо е организациите да продължат да разработват подробни предложения за подобрения, без да има обратна връзка защо предишните не са били реализирани“, споделя Радостина Петрова от Велоеволюция.

Експертите настояват Фандъкова да предприеме спешни промени в работата на Съвета, както и значително да се увеличи ангажимента на представителите на Общината в процеса. “Необходимо е да бъдат предоставени актуални и исторически данни от страна на Пътна полиция за ПТП-та в София, да бъде изготвена Годишна оперативна програма с конкретни мерки за пътната безопасност, а ресорните зам.-кметове и подчинените им директори активно да се включват в работата. Няма да молим Общината да вършим нейната работа, нашето присъствие в Съвета е доброволно!” – категоричен е Васил Маджирски, зам. председател на Съюза на урбанистите в България.

В случай, че недостатъците не бъдат отстранени и представителите на Общината не се ангажират сериозно с пътната безопасност в София, организациите са готови да преразгледат присъствието си в този Съвет, включително и с аргументирана позиция и оценка за работата му пред медиите и обществеността.

Предишна статияДепутатите събраха кворум, гласуваха оставката на Кирилов
Следваща статия20 тежки катастрофи у нас за последното денонощие

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук