Начало БЪЛГАРИЯ Емил Димитров: България има вода за пиене за още 2-3 години

Емил Димитров: България има вода за пиене за още 2-3 години

0

България има вода за пиене за още 2-3 години, каза министърът на екологията Емил Димитров. В момента заедно с целия ВиК сектор се прави план за да се подсигури питейна вода до тогава, пише offnews.bg.

Западна България няма проблеми с водата, усилията на екомистерството са насочени към Източна България. В София вода има за 3 г. и всички язовири в областта са пълни. Това заяви на брифинг в парламента eкоминистърът Емил Димитров.

Нужно е да се помислим за резервно водоснабдяване на областните градове, каза Димитров и отбеляза, че последните месеци е провел множество срещи за изготвянето на доклад, който да даде блан „Б“ в справянето с водната криза, ако и тази година се окаже сушава за страната.

Част от язовирите, които се ползват за напояване, а водата е добра, да се ползват за питейно-битови цели, предлага екоминистерството, като един начин за решаване на проблема. Язовирите Тича и Ястребино посочи Димитров като водоизточници под опасност. Ястребино се ползва за напояване, но е стигнал критичната точка за земеделците и водата в него се пази за питейни нужди. В случай, че се напълни тази година отново ще бъде отпусната вода за земеделието. В Тича от където се захранват Търговище и Шумен има вода за 2 г., но екоминистърът призовава да се правят сондажи в околията и да се ускори завършването на започнатата преди 50 години система от кладенци “Дунав”.

Основен проблем, според Димитров, е язовир Камчия, който захранва Варна и Бургас. Там планът е Южното Черноморие да се захрани от още 2 язовира – Ахелой и Порой.

На въпрос на OFFNews, няма ли да има стратегия за водоснабдяването след тези 2-3 години Димитров каза, че никой не може да каже какво ще се случи до тогава, а цикълът на водните кризи е 10-11 г. Той добави, че е можел да си замълчи, когато видял през януари, че някои от язовирите се изпразват и да завещае проблема на наследника си.

Предишна статияЦветан Цветанов продължава обиколката си в Благоевградско: Благодарен съм, приятели, че заедно обсъждаме целите на Републиканци за България
Следваща статияКараянчева: Не извеждаме тайно депутати, тези автобуси се ползват още от 41-вото Народно събрание

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук