Начало БЪЛГАРИЯ Изтребители от 5 държави на НАТО ще „отбраняват“ България две седмици

Изтребители от 5 държави на НАТО ще „отбраняват“ България две седмици

0

Започва най-мащабната международна летателна тренировка във въздушното пространство на страната ни „Тракийска пепелянка – 2020“, съобщиха от Министерството на отбраната, предаде offnews.bg

Българските Военновъздушни сили (ВВС) ще бъдат домакин на на учението, която ще се проведе от 14 до 25 септември 2020 г. във въздушното пространство на страната ни. В съвместните полети ще участват сили и средства от Кралските канадски военновъздушни сили, както и от военновъздушните сили на Република Гърция и на Румъния. През втората летателна седмица ще се включат екипажи от ВВС на САЩ в Европа със самолети F-16, които ще се пребазират в авиобаза Граф Игнатиево на 18 септември 2020 г.

Ръководител на летателната тренировка от българска страна е командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров.

Съгласно сценария на тренировъчните бойни действия, българските ВВС ще усъвършенстват подготовката си в отбранителни и настъпателни въздушни операции съвместно със своите коалиционни партньори. Групировки за противовъздушна отбрана (ПВО) от състава на Военновъздушните сили и Сухопътните войски ще защитават територия и обекти от критичната инфраструктура на страната ни от действията на смесени авиационни групи,

които ще симулират нанасяне на удари. Планът на тренировката предвижда сложността на изпълняваните задачи да нараства с хода на тренировъчните действия и да обхване изпълнението на специфични за родовете авиация и ПВО задачи.

От българска страна участват военнослужещи от базата за командване, управление и наблюдение, екипажи на изтребители МиГ-29 и учебно-бойните Л-39 от авиобаза Граф Игнатиево, вeртолети Ми-24 и AS-532 Cougar от авиобаза Крумово и формирования за противовъздушна отбрана от състава на ВВС и Сухопътните войски.

F-18 на Кралските канадски военновъздушни сили ще оперират от северната ни съседка Румъния. F-16 и МиГ-21 Lancer на румънските ВВС и ВВС на Гърция с техните F-16 ще провеждат полети с излитане и кацане от своите бази за постоянна дислокация.

Предишна статияРумeн Пeткoв: Ocтaвкaтa нa миниcтърa нa вътрeшнитe рaбoти e неизбежна
Следваща статияЦветанов обезкърви ГЕРБ в Югозапада

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук