Начало НОВИНИ Одобриха увеличение на бюджета на ЕС с 6,2 млрд. евро за справяне...

Одобриха увеличение на бюджета на ЕС с 6,2 млрд. евро за справяне с кризата с COVID-19 и ваксиниране

0

Съветът на ЕС постигна съгласие да добави 6,2 млрд. евро към бюджета на ЕС за 2020, за да се справи с последиците от кризата с COVID-19 и да финансира, наред с другото, стратегията за ваксиниране. Съветът прие проект на коригиращ бюджет за 2020 чрез писмена процедура, пише economy.bg.

С преразгледания бюджет се увеличават плащанията за Инструмента за спешна подкрепа в рамките на Съюза с 1,09 млрд. евро, за да бъде осигурено създаването и разпространението на ваксина срещу COVID-19. Европейската комисия ще използва тези средства като авансово плащане за предварителни поръчки на дози от ваксината.

С проект на коригиращ бюджет също така се увеличават бюджетните кредити за плащания с 5,1 млрд. евро за Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса (ИИОК) и Инвестиционната инициатива в отговор на коронавируса — плюс (ИИОК+). Парите ще бъдат използвани за покриване на допълнителните нужди за прогнозата за финансиране по линия на сближаването до края на годината.

ИИОК пренасочва неизразходваните средства от бюджета на ЕС за справяне с кризата, свързана с COVID-19, а ИИОК+ смекчава правилата за изразходване на средства по линия на сближаването, за да се увеличи гъвкавостта.

Очаква се по време на пленарното си заседание на 14-17 септември 2020 Европейският парламент да постигне съгласие по позицията си по предложението за проект за коригиращ бюджет. След като бъде постигнато съгласие, проектът за коригиращ бюджет ще влезе в сила.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук