Начало БЪЛГАРИЯ Четири години затвор и 8 000 лева глоба за Марешки за рекет...

Четири години затвор и 8 000 лева глоба за Марешки за рекет и изнудване

0

Марешки и Красимира Колева от 9.10. до 16.11 2014г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща ежемесечно сума, го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност

Лидерът на ВОЛЯ и зам-председател на Народното събрание Веселин Марешки е осъден на 4 години затвор  при общ режим и глоба в размер на 8 000 лева по дела за рекет и изнудване. 

Съучастничката му Красимира Колева ще остане зад решетките 3 години и половина по същото обвинение. Решението на Варненски окръжен съд бе постановено преди минути.

Председател на състава бе Янко Янков, а съдия докладчик Светла Даскалова. Предстои обжалване на присъдата пред ВКС. Ако и там потвърдят ефективната присъда,  Марешки влиза в затвора.

Двамата са признати за виновни за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща ежемесечно сума в размер на 10 000 лв.,  го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност.

Веселин Марешки е първият действащ зам.-председател на Народното събрание, който е осъден.

Мaрeшки бe oпрaвдaн нaпълнo нa първa инcтaнция oт Вaрнeнcкия oкръжeн cъд, нo cлeдвaщaтa инcтaнция рeши, чe тoй трябвa дa изтърпи 4 гoдини лишaвaнe oт cвoбoдa.

Варненският апелативен съд отмени частично оправдателната присъда на Окръжен съд – Варна спрямо двама подсъдими за изнудване.

Съдът определи на Веселин Марешки наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години при общ режим и глоба в размер на 8 хиляди лева.

Красимира Колева трябва да изтърпи 3 години и 6 месеца лишаване от свобода при общ режим и да заплати глоба от 6 хиляди лева, съобщиха още от съда.

Двамата са признати за виновни за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хиляди лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество. Красимира е оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея. Въззивната инстанция потвърди присъдата на Окръжния съд в останалата й част – без уважение остават гражданските искове: 40 хиляди лв – обезщетение за претърпени неимуществени вреди и 14 838,37 лв – за увредено имущество.

В предходното заседание съдебният състав намери за нужно да изясни имуществените отношения между Веселин и Красимира. Затова съдът поиска справка от Агенцията по вписвания и разпита свидетел. Днес в съдебната зала стана ясно, че заради заем от 65 хиляди лв. е била учредена договорна ипотека между съпругата на подсъдимия, в качеството й на управител на търговско дружество и Красимира К.

След приключване на въззивното съдебно следствие, се пристъпи към пледоариите на страните.

Представителите на държавното обвинение обясниха, че паричното задължение на Красимира към Веселин е причина за неговите действия. Отправянето на закана, придружено с последващо унищожаване на имущество са били насочени към „сломяване на волята и мотивиране на пострадалия Асен М. да започне да плаща рекет“. Прокуратурата и частният обвинител поискаха от въззивния съд да признае вината на двамата подсъдими.

Защитата на Веселин М. счита, че той не е извършил състав на престъпление. Не е имал и мотив за това, тъй като Красимира не е е имала имуществено задължение към него. Той й е помагал без да има материален интерес. Адвокатите и на двамата подсъдими поискаха от съда да остави без уважение протеста на прокуратурата и жалбата на частния обвинител, и да потвърди оправдателната присъда, постановена от Окръжния съд във Варна.

Мотивите към присъдата на Апелативен съд – Варна ще бъдат изготвени в законоустановения двумесечен срок.

Съдебният акт подлежи на касационна проверка.

Източник: БГНЕС

Предишна статия60% от ГЕРБ отиват при Цветан Цветанов: Отмъщението на миньора
Следваща статияРазпадът на ГЕРБ продължава!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук