Начало БЪЛГАРИЯ Красимир Вълчев: За момента няма планирано затваряне на училищата

Красимир Вълчев: За момента няма планирано затваряне на училищата

0

В предходни години сме имали по 1-2 седмици грипни ваканции, сега ще се превключва дистанционно, казва той

„Целта ни е децата да прекарат максимално в училище. В предходни години сме имали по 1-2 седмици грипни ваканции, сега ще се превключва дистанционно. Няма планирано затваряне на училищата от октомври, категорично”. Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред NOVA.

„Нямаме представа каква ще е ситуацията, но се надяваме да не се влоши”, заяви министърът.

Помолен да коментира плъзнали слухове, че има план да се затварят училищата през октомври, министърът каза: „Категорично няма такъв план, тази учебна година всички ще живеем в една непредвидимост, мерките, които сме избрали, предвиждат да има превключване в електронна среда“.

„Маските? Всички държави имат малко или много задължения за носене, ние сме избрали възможно най-либералния режим.
Ако се откажем изцяло от маските, ще минем на варианта да затваряме цели училища“, подчерта Красимир Вълчев.
Той припомни, че препоръката е децата да прекарват колкото се може повече време навън: „Говорим за няколко минути носене на маска, под 10% от цялото време в училище, и не толкова утежняващо. Важното е, че в стаята няма да се изисква носене на маска“.
Ако дете дойде без маска в училище, първо ще му дадат маска, училищата не са санкциониращи институции, целта е децата да научат някои правила, като миене на ръцете. Разчитаме на подкрепата от родителите, но съзнаваме, че в някои случаи няма да бъде получена, смята министърът.
Той увери, че има достатъчно учители, които могат да заместват колегите си при необходимост.

Красимир Вълчев  подчерта, че силно се препоръчва по-голямата част от времето децата да прекарват навън – тоест, те не трябва да се застояват в коридорите. Всяка година имаме ученици, които избират т. нар. „самостоятелна форма“ на обучение или по-скоро родители, които избират за децата си тази форма на обучение. Тази година очакваме да са няколкостотин – може би 200-300 заявления да бъдат подадени“, коментира още  образователният министър.

Накрая той призна, че математиката и географията са били любимите му предмети в училище.

Предишна статияБожков: БМБ е институционализира простотията
Следваща статияИталия е пред катастрофа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук