Начало БЪЛГАРИЯ Малките бензиностанции продават горивата с над 10% по-евтино от големите вериги

Малките бензиностанции продават горивата с над 10% по-евтино от големите вериги

0

Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива отчита, че в настоящия момент малките бензиностанции продават горивата с над 10% по-евтино в сравнение с големите вериги. „Ние веднага успяхме да реагираме на понижените международни котировки на суровия петрол през последните 10 дни и намалихме цените на бензина и дизела в малките бензиностанции с над 20 ст. за литър“, заяви Симо Симов, зам.-председател на организацията. Според него големите вериги все още не са реагирали и поддържат по-високи стойности. В момента дребните търговци продават на цени между 1.58 и 1.65 лв. за литър. Докато в големите вериги, започват от 1.81 лв. за литър. Те си задържат маржа неоснователно, коментира Симов.

Има сериозен спад в цените на рафинериите и данъчно-акцизните складове, които продават на едро. Но това не се отразява веднага на всички бензиностанции, което е странно, подчерта той. Симов очаква цените на горивата да се задържат на сегашните ниски нива до края на септември и дори до края на 2020 г. Причината е, че световното търсене е много слабо, защото в периода април-май големите консуматори се запасиха с огромни количества петрол. Складовете са запълнени, рафинериите са задръстени и държавите са запасени, обясни Симов.

Същевременно консумацията на горива в световен мащаб не се покачва. Най-големите потребители са транспортът и туризмът, които са най-засегнати от кризата и работят изключително ограничено. В земеделието също вече прибраха реколтата и намалява консумацията. Няма потребление, което да повиши цените. Не работят също и големите индустрии по света, каза Симо Симов.

Според него за първи път имахме толкова спокойно лято в цените на горивата, което отдавна не сме виждали. Сегашните нива са много добри за икономиката. Например те се отразяват много благоприятно за земеделците, на които им предстои оран и сеитба. Същото се отнася и за хранително-вкусовата промишленост. Евтините горива влияят положително още на леката промишленост, на транспортния сектор и на туризма.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук