Начало СВЯТ Русия обсъжда въвеждането на минимална заплата на час

Русия обсъжда въвеждането на минимална заплата на час

0

Предложенията за въвеждане на минимална почасова ставка на заплатите се планират да бъдат обсъдени по време на изготвянето на общо споразумение между общоруските асоциации на профсъюзите, работодателите и правителството на Руската федерация за 2021-2023 г. За това съобщава вестник „Известия“ като се позовава на текста на документа, цитиран от БГНЕС. Според изданието генералното споразумение ще определи основните насоки на работата на Руската тристранна комисия за регулиране на социалните и трудовите отношения (РТК).

По този начин, според вестника, клаузата „за въвеждане, в допълнение към минималната работна заплата, концепцията за минималната почасова ставка“ е включена в списъка с предложения към проекта на споразумение и се предполага, че страните ще трябва да формулират обща позиция по този въпрос. Отбелязва се, че минималната почасова ставка може да се прилага „за заетите по краткосрочни трудови договори, предимно за служителите с почасови заплати“.  Докато предложенията за проектоспоразумението се обсъждат, се планира изготвянето му до края на октомври.

От кабинета на вицепремиера Татяна Голикова (координираща работата на RTK) на изданието казаха, че е рано да се коментира по тази тема. През юни депутатите от фракцията ЛДПР, оглавявани от заместник-председателя на Държавната дума Игор Лебедев, както и члена на Съвета на федерацията Сергей Леонов, изпратиха на правителството разработен от тях законопроект за въвеждане на минимална почасова заплата от 150 рубли за сключване на срочни трудови договори на непълно работно време. Партията съобщи, че в Русия почасовата ставка, базирана на минималната работна заплата през 2020 г., е от 89,85 рубли през май до 65,92 рубли през юли. Либерално-демократическата партия посочи, че стойността на минимума за издръжка на трудоспособното население „е изключително ниска и не осигурява възпроизводството на работната сила, а само осигурява нивото на физиологично оцеляване на човека“. В тази връзка „използването на минималната работна заплата, установена от 1 януари 2020 г. в размер на 12 130 рубли на месец, за изчисляване на заплатите при наемане на служител за временна работа на непълно работно време няма да му позволи да му осигури нормален живот за един месец“, се казва в обяснителната бележка към документа.

Предишна статияВсички срещу Марешки от сутринта
Следваща статияРумен Румен Радев: Нужна е нова политика в образованието и инвестиции в децата

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук