Начало БЪЛГАРИЯ Ще се гласува с машини и бюлетини. Опозицията видя план за фалшификация...

Ще се гласува с машини и бюлетини. Опозицията видя план за фалшификация на изборите

0

На следващите парламентарни избори ще се гласува паралелно с машини и с хартиени бюлетини. Това реши управляващото мнозинството в парламента след 6 часа дебати по промени в Изборния кодекс. Въпреки аргументите на БСП и ДПС, че паралелното гласуване е предпоставка за изборни нарушения, както се е случили на предишните избори. ГЕРБ и „патриотите“ събраха 109 гласа „за“, заедно с 1 депутат на Веселин Марешки. След прегласуване, поискано от ДПС само 53 от 158 гласували бяха против. 

Бойко Борисов гони фалшификация на следващите избори, заяви в прав текст депутатът от ДПС Хамид Хамид. Колегата му от ДПС Филип Попов заяви, че само честни хора могат да правят честни избори и даде пример, че на предишните избори е имало 160 000 недействителни бюлетини, а 9 от 10 протокола на секционни изборни комисии са били поправени.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се появи в началото на парламентарното заседание, но не остана за самото гласуване. „Имахте 6 години да поправите Изборния кодекс, 6 години начини за фалшифицирани на изборите. 6 години не искате да го направите“ заяви Нинова. „160 подписа за свикване на ВНС няма да имате. Не губете времето на народа. Призовавам приемете нашите предложения за само машинно гласуване, като гаранция за честни избори. Оттеглете този спасителен пояс на Бойко Борисов и вас“, заяви Нинова. 

“Всеки се опитва да каже, че ние от ГЕРБ не искаме машинно гласуване. Нищо подобно правителството отпусна 70 млн. лв за това, каза Цвета Караянчева. Според нея машините, колкото и да са добри, могат да блокират или да се развалят. Ако се развали машината в някое отдалечено селце. По този начин ние да ограничаваме ли тези хора? Ако възрастната дама не може да се справи с машината за 10-15 мин? Кой ще и помогне и къде отива тайната на вота. Защо да лишаваме българските граждани от правото на избор? Който иска ще гласува на машини, който иска на хартия.”, изреди мотивите на ГЕРБ Цвета Караянчева.

Предишна статияМайки на деца с увреждания са в парламента, отказват да напуснат до като Борисов не подаде оставка (Видео)
Следваща статияБорисов се появи във фейсбук и обеща нови добавки за пенсионерите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук